STOCKmotionvinnaren Bahar Pars tips inför deadline

Publicerad: 2016-05-03

Under förra årets prisutdelning på STOCKmotion tog Bahar Pars storslam med sin film Rinkebysvenska genom att vinna Bästa film i kategorin 27+, Filmcentrums pris och PUMA-priset. Vi tog ett snack med henne om hur det kändes att vinna, vad hon har på gång nu och om hon har några tips till aspirerande regissörer som ska skicka in sina kortfilmer till STOCKmotion i år.
Vad tänkte du när ditt namn lästes upp första gången under prisutdelningen på STOCKmotion?
– Jag kan inte beskriva hur chockad jag blev….Det var en slump att jag gick dit, jag tog med mig mitt barn och tänkte att det kan vara trevligt att träffa lite folk.
 
Sammanlagt fick du ta emot tre tunga priser för Rinkebysvenska, hur känns det så här i efterhand, när du har fått lite distans? 
– Jag tänker på mina priser nästan varannan dag, hahaha, men på riktigt… De har jag haft så stor glädje av.. inte bara personligt, utan också för filmen och olika sammanhang jag har befunnit mig i. I nästan alla intervjuer jag har gjort den senaste tiden så har vi alltid återkommit till priserna på STOCKmotion. Min dotter pratar om det fortfarande; att hon var där när jag fick pris, hahaha.
 
Varför är det viktigt för dig att göra film?
– För mig är film Makt, (underhållningen, estetik etc kommer i det paketet) och jag tänker ta den makten över vem som gör vad. Vad eller vilka vi ser i rutan, vilka historier som berättar etc….
 
Vad inspirerar dig?
– Jag kan bli inspirerad av att vara underdog…om du förstår vad jag menar…. Alltså att bli arg på världen och filmer, det kan inspirera mig till att vilja bryta konventionerna.
Har du något kul projekt på gång som du vill berätta om?
– Tack vare de fina priserna kommer nu min andra film som är en uppföljare till Rinkebysvenska och som heter ”Turkkiosken”, vi ska snart spela in.
 
Vad är ditt bästa tips för de som vill komma igång med sitt filmskapande?
– Låt inte den stora apparaten skrämma dig, jag vet fortfarande inte namnet på alla kameralinser… vinklar osv…. Det tekniska kan verkligen vara skrämmande. Men har du en historia så är det bara att sätta ihop ett gäng och göra den. Just do it….tänk inte för mycket!
 
Och vad drömmer du om just nu?
– Att skriva ett fett långfilmanus som tar världen med storm (;
Vill du också skicka in din film till STOCKmotion? Gör det innan deadline 25 maj! Läs mer om hur här: www.stockmotion.se