SweGre – utbyte med unga grekiska regissörer

Publicerad: 2012-01-14

SweGre är ett kreativt utbyte mellan unga svenska och grekiska regissörer med syfte att stärka filmskapandet, utbyta kunskap och erfarenheter och skapa vägar för framtida samarbeten. Den 13-15 januari arrangeras ett seminarium i Aten, i samarbete med svenska institutet i Aten.
Temat för seminariet är ”Att vända begränsningar till en kreativ tillgång”. Seminariet innehåller bland annat masterclasses med professionella regissörer och producenter, bland andra Argyris Papadimitropoulos, medregissör till filmen ‘Wasted Youth’, Athina Rachel Tsangari och Maria Hatzakou (Haos Film), regissör och producent till den internationella succéfilmen ‘Attenberg’. Seminariet avslutas den 15 januari med en filmvisning på Nixon Bar and Cinema där SweGre-filmarnas egna filmer visas för publik.
Parallellt med seminariet pågår också en utställning om filmarnas kreativa processer, i svenska institutets lokaler (även platsen för masterclass). Deltagare från Filmbasen är: Josefine Camitz, Sofia Priftis, Linus Hartin, Jerker Beckman och Sanna Danneborn Spjuth.
-Bankmannen eller politikerna kanske inte kan gå till jobbet i Grekland imorgon men författaren kommer alltid att skriva, filmaren kommer alltid att filma, säger Josefine Camitz, filmare och svensk deltagare i utbytet. Som filmare och konstnär i Grekland finns det inga pengar att söka från SFI eller konstnärsnämnden, vägen från en idé till skapande blir direkt till handling. Jag tror Sverige har mycket att lära sig där. Att spela in en film i Aten är något av det värsta och det bästa jag gjort hittills.
-Den ekonomiska situationen i Grekland är oerhört svår just nu. Inte minst för de som jobbar med kultur. Trots att kulturen hamnat längst ner på skalan, finns en vilja att använda just kulturen för att reagera på sin samtid. Grekiska filmer har nått ut och fått internationellt erkännande. ”Dogtooth” är bara ett av exemplen, säger Ann-Margaret Mellberg, kulturråd på Grekiska ambassaden, och initiativtagare till utbytet.
Intiativ till utbytet kom från grekiska ambassaden och Film Stockholm. Hösten 2010 besökte några unga grekiska regissörer Stockholm och deltog i studiebesök och aktiviteter på bland annat Filminstitutet, Stockholms dramatiska högskola, Filmbasen och Subtopia. I oktober 2011 besökte fem filmare knutna till Filmbasen den grekiska ön Samos, där de möttes av lika många grekiska filmare. Under en tre dagar lång workshop gjorde gruppen film tillsammans och visade sedan dessa för lokalbefolkningen. Samarbetspartners på Samos var det svensk-grekiska kulturhuset i Vathi, samt biblioteket där det gavs plats för en utställning om filmarnas arbetssätt.
Projektledare för SweGre är Josefine Camitz josefine.camitz@gmail.com
Vi tackar Konstnärsnämnden som gett bidrag till de svenska filmarnas resor till Samos och Aten!