Gratis kortfilm på Zita, denna vecka TORD OCH TORD

Publicerad: 2010-10-04

Zita presenterar tillsammans med Folkets Bio några av de bästa svenska kortfilmerna från de senaste åren. Alldeles gratis! I höstens program ingår flera filmer som fått stöd av Filmbasen.

1 oktober
Tord och Tord (2010) 11 min
Av Niki Lindroth von Bahr
En dag när Tord kommer hem ser hans lägenhet annorlunda ut. Den tillhör hans nya granne, som också heter Tord. Tillsammans utvecklar de ett eget kodspråk som till slut blir så klurigt att de själva misstolkar det.

8 oktober
Tussilago (2010) 14 min
Av Jonas Odell
För 30 år sedan var ”A” med om något som präglat hennes liv sedan dess. Det här är hennes historia.

15 oktober
Peters rum (2010) 3 min
Av Nicolas Kolovos
En morgon låtsas Peter att han sover för att hindra sina föräldrar från
att tvinga honom att lämna sin säng, att lämna sitt hem.

22 oktober
Mormors öga (2010) 5 min
Av Jonathan Lewald
Filmen Mormors öga arbetar med ämnet isolering men handlar också om att vara betraktare och bli betraktad – en punkt som ligger däremellan.

29 oktober
Bombay X-Ray (2010) 8 min
Av Ryszard Solarz
En tioårig pojke och hans pappa försörjer sig genom att dra en kärra genom Bombays kaotiska trafik. När de en dag besöker en läkare får de veta att de borde byta jobb. En visuell och ljudintensiv dokumentär om en mardrömslik trafiksituation bortom all kontroll.

5 november
Nudisten (2010) 15 min
Av My Sandström
Kerstin blir dumpad av sin pojkvän. Då bestämmer hon sig för att bli nudist.

12 november
1987-1993 (2010) 11 min
Av Marius Dybwad Brandrud
I sju år befann sig Marius i snowboardbacken i jakt på det ultimata hoppet. Med sig hade han sin mamma vars uppgift var att fånga ögonblicket på bild. En kavalkad av snöklädda bilder blir en rörande hyllning till en tålmodig mors kärlek till sitt barn.

19 november
Hagelbäck x2 (2010) 11 minuter
Av Johan Hagelbäck
Två animerade filmer, Timmarna (2008) och Sänghopparna (2010), av Johan Hagelbäck som visar varför jorden snurrar kring sin axel och om att luras för att få barnen till att sova.

26 november
Inte panik (2010) 13 min
Av Elisabeth Marjanović Cronvall
De åker pulka bakefter en bil. De tjänar extra genom att fixa taket på grannens hus. De är unga och vill uppfylla sina drömmar, men framför dem hägrar en oviss framtid. Vi är där som en av dem, lika närvarande, lika frånvarande.

3 december
Små barn, stora ord (2010) 12 min
Av Lisa James Larsson
När det blir Alex tur att berätta för sina sjuåriga kompisar vad han skall bli när han blir stor startar en svår diskussion om vad ett för barnen okänt men laddat ord egentligen betyder. Men lärarens försök till förklaring berättar kanske allra mest hennes egen historia – en historia om offer och förövare. Svensk Kortfilm c/o Folkets Bio är en satsning på digital distribution av högkvalitativ svensk kortfilm på biograf och DVD. Kortfilmerna visas i säsonger om 10 på våren och 10 på hösten. I projektet ingår 24 biografer på 24 orter i Sverige. Ett initiativ av Folkets Bio med stöd av Svenska Filminstitutet.