Gratis workshops i Solna

Publicerad: 2012-03-20

Filmgala norr är en årlig festival för unga filmare i norra Stockholm. I år står Solna stad för arrangemanget och det är redan bokat för gala på Filmstaden Råsunda 13/10. Men innan dess finns det en massa aktiviteter att ta del av för alla som bor i norra Stockholm. Under mars och april bjuds det bland annat på workshops om bildspråk, kortfilmsmanus, ljussättning och dokumentärfilm. Nedan ett urval.25 mars: Nils Cromnow, fotograf och regissör kommer prata om bildspråk och bildkomposition. Få tips om hur du bäst berättar din historia med bilden i fokus. Hur får du bäst fram den känslan eller berättelsen du vill förmedla. Bli inspirerad av andras berättande.Kl 16.00 – 18.30 Plats: Solna Ungdomscafé Anmälan till: info@solnaungdomscafe.se, senast 22 mars.31 mars: Att skriva för kortfilm är både kul och utmanande, men kan också vara problematiskt. Kortfilm är en egen genre, både sett till teman och dramaturgi och det kan vara svårt att hitta den där perfekta berättelsen som passar för det korta formatet. Vi diskuterar hur kortfilmer är uppbyggda och tittar på olika sätt man kan jobba med manus för kortfilm. Vad är det som gör att en kortfilm fångar och engagerar? Hur skiljer sig kortfilm från långfilm? Finns det bra och dåliga sätt att bygga upp en kortfilm på?Workshopen är öppen för alla men lämpar sig främst för dig som befinner dig i början av din filmkarriär och vill får en bättre inblick i hur kortfilmsmediet fungerar. Kursledare är Robert Andersson, manusförfattare och kortfilmsregissör, samt projektkoordinator på Filmbasen.Tid: kl. 14.00 – 16.30. Plats: Solna Ungdomscafé Anmälan till: info@uncutfilm.se, senast 29/3.

1 april: Nils Cromnow, fotograf och regissör berättar om hur du på bästa sätt använder ljuset när du filmar. Han berättar från grunden och visar konkreta exempel. Han ger tips och svarar på frågorna som du har angående dina filmprojekt.

Kl.14.00 Plats: Solna Ungdomscafé Anmälan till: info@uncutfilm.se, senast 29/3.

15 april: Rafael Franco – brasiliansk dokumentärfilmare berättar om dokumentärfilm – workshop om stilar och historia. I den här workshopen kommer det att visas såväl klipp som hela kortfilmer, samt diskuteraras kring olika dokumentärskolor och tekniker. Det visas speciella klipp som visar relationer mellan filmare och karaktärer och vi diskuterar möjligheter att skapa de olika dokumentärstilarna eller någonting helt annorlunda! Det visas dokumentärer från olika skolor. Direct Cinema: observationsdokumentär. Cinéma Vérité: engagemangsdokumentär. Experimentell: konstvideo och dokumentär. Fakedokumentär.

Tid: 16-18:30 Plats: Solna Ungdomscafé Anmälan till: info@uncutfilm.se

För info om andra aktiviteter som erbjuds läs vidare i Filmgala Norrs kalender.