Grattis alla Tempo-vinnare 2021!

Publicerad: 2021-03-14

Bild från filmen Obituary av Simon Revilla
Bild från filmen Obituary av Simon Revilla

Grattis alla vinnare på årets Tempo Dokumentärfestival! Film Stockholm är med och finansierar två priser, New Doc och Tempo Pitch.

New Doc

Priset är på 40 000 kronor och tilldelas en ny lovande regissör till ett kommande filmprojekt. Priset delas ut med stöd av Film Stockholm, Film i Dalarna, Film i Öst, Film Västernorrland, FilmCloud/Förvaltningen för kulturutveckling, Filmregion Sydost och Kultur i Halland – Film.

Vinnare: Obituary av Simon Revilla

Juryns motivering: Årets vinnare av New Doc lyckas behandla ett mörkt ämne med finkänslighet och ljus. Den tar fågelvägen rakt in i hjärtat och lämnar oss med viktiga frågor. Hur ser vi på våra medmänniskor? När ser vi, när tittar vi bort? En vacker och välarbetad skildring av en människas öde. Vi vill veta mer.

Hedersomnämnande: En mammas kropp av Jonelle Twum

Juryns motivering: Vi vill ge ett hedersomnämnande i kategorin New Doc till en film som behandlar ett aktuellt och bokstavligen tungt ämne på ett poetiskt sätt. En formmässigt stramt utförd idé med en text som sätter ord på det tysta. Filmens två huvudkaraktärer tillåts representera en hel klass och deras dagliga mekaniska rytm. Tjänarnas tillvaro som aldrig möter användarnas.

Tempo Pitch

är tävlingen för nya dokumentärfilmsidéer. Priset består av 90 000 kr i utvecklingsmedel. Tävlingen arrangeras i samarbete med SVT Dokumentär, Svenska Filminstitutets dokumentärfilmskonsulenter och Film Stockholm.

Vinnare: Aida Was Here av Amanda Pesikan

Juryns motivering: Genom en stark presentation och en genomarbetad premiss lyckas filmarna fånga vårt intresse. Med humorn som ett verktyg skapas ett nytt sätt att behandla ett tungt ämne. Filmarnas intention att leka med gestaltningen och det visuella språket gör detta till ett originellt och spännande projekt. Priset går till en film med tre perspektiv på en våldsam barndom. För hur läker man egentligen för att kunna gå vidare?

Läs om samtliga priser och vinnare på Tempofestivalens webb.