Grattis alla Tempo-vinnare!

Publicerad: 2016-03-14

Stort grattis till alla vinnarna vid Tempos prisutdelning i helgen! Extra roligt att så många Filmbasen-filmare fick gå upp på scenen och ta emot priser.Bland annat vann Tora Mkandawire Mårtens Tempo Documentary Award, Sveriges största dokumentärfilmstävling, med sin Martha & Niki.Juryns motivering: Tempo Documentary Award går till en film som greppar något större än det vi tror vi ska få se. Som ständigt skapar nya lager och som utan att sentimentalisera berättar om systerskap; om mångbottnad vänskap och om livet. Där är identiteten summan av våra upplevelser, och därför måste vi ständigt vara i rörelse. Ja, filmen avtäcker livet självt, och lär oss om ursprung, identitet, kärlek – och dans. Dansen som uttrycksmedel för glädje, och för det som inte kan formuleras eller vidröras på annat sätt.

Ida Lindgren vann Tempo Short Award, tävlingen för bästa dokumentär i kort format med Kroppen är en ensam plats.
Juryns motivering: Med poetisk rytm rycks vi med en i berättelse om ett ämne som allt för många känner till. Det klaustrofobiska och sterila i ljudlandskapet får åskådaren att känna en sjukdoms fruktansvärda smärta och ångest och det visuella smälter samman i samspel mellan det ogreppbara och det tydliga. Filmskaparen behandlar ett stort ämne på ett personligt, intimt och ärligt sätt som fångar och får oss att förstå en sjukdoms komplexa och smärtsamma varande. Vi begriper en persons inre kamp mot en maktlöshet gentemot sin egen kropp och inser att kroppen kan kännas som en ensam plats.

Och Psyket! av Moa Junström fick Hedersomnämnande i samma kategori.
Juryns motivering: Vi har valt att dela ut ett hedersomnämnande till en regissör för dennas unika röst och värme i sitt berättande. Regissören har observerat sig själv och sin omgivning med en ärlig blick. Juryn imponeras av sättet att beskriva
verkligheten i de allra tyngsta stunderna och förmågan att finna humor i svärtan.

New Doc- priset där Filmbasen/ Film Stockholm är samarbetspartner gick till Hotell Kristineberg av Roxane von Gerber Hedayat och Moa Kjellstrand. Juryns motivering: Två orädda och nyfikna regissörer låter oss inte bara komma nära en mycket karismatisk huvudperson. De delar också med sig av sig själva och sitt eget liv. Dessutom bjuds vi på ett finstilt bildspråk, nära på poetiskt. Det här är en film full av laddade och berörande scener.
Familjen av Ika Johannesson fick ett hedersomnämnande. Juryns motivering: På kort tid lyckas regissören ta oss med in i huvudpersonens vardag, drömmar och historia. Och dessutom parallellt berätta om en fascinerande subkultur. Det här är en film med mycket hopp. Som med en fördomsfri blick lyckas skildra psykisk ohälsa från ett nytt perspektiv.

New Doc- priset är på 70 000 kronor, varav 30 000 kronor i teknikstöd, och tilldelas en ny lovande regissör till ett kommande filmprojekt. Det delas ut i samarbete med Filmbasen/ Film Stockholm, FilmCloud/Kultur i Väst, Film i Dalarna, Filmpool Nord, Kultur i Halland – Film och FilmCentrum Riks.

Tempo Pitch vanns av Ellen Fiske och Joanna Karlberg med Josefin & Florin.
Juryns motivering: Precis som regissörerna blev förälskade i sina karaktärer, blev vi förälskade i deras pitch. Detta är ett projekt som provocerar och ifrågasätter våra fördomar och som har hittat ett nytt perspektiv på ett globalt samhälleligt fenomen. Genom de här två oförutsägbara karaktärerna, berättat i nära scener med värme och humor, hoppas vi tas med på ett omtumlande och utmanande kärleksäventyr, som både speglar komplexiteten av mänskliga relationer och vår syn på oss själva.Bild: Filmbild ur Martha & Niki