Här är alla vinnare på STOCKmotion 2021

Publicerad: 2021-10-16

Vinnarna på STOCKmotion 2021. Foto: Mikael Ström Jupiter
Vinnarna på STOCKmotion 2021. Foto: Mikael Ström Jupiter

STOCKmotion Filmfestival är över för i år. Vinnare av Bästa film i de tre kategorierna Mellanvikt (16-19 år), Tungvikt (20-26 år) och 27+ blev Min pappa, fiskkungen av Julia AmmouriYou Must Have Come From Hell av Hayfaa Chalabi och Nattåget av Jerry Carlsson. Totalt delade festivalen ut priser i 12 kategorier.

STOCKmotion är kortfilmsfestivalen för Stockholmsbaserade filmskapare. Till årets festival anmäldes 118 filmer varav 45 antogs till festivalen. Läs mer om priserna STOCKmotion delar ut.

Juryn för STOCKmotion 2021 bestod av regissörerna Hogir HiroriTheresa Traore Dahlberg och Anna Zackrisson. Juryns motiveringar lyder som följer.

 

Här är alla vinnarna på STOCKmotion 2021:

MELLANVIKT (16-19 år)

Bästa film: Min pappa, fiskkungen av Julia Ammouri

Motivering: Med enkla medel kommer filmen nära stora frågor och med små detaljer berättas om livets upp och nedgångar, drivkrafter och livsval. Detta är en film som får oss att ställa frågor om oss själva och vad ett liv egentligen är.

 

TUNGVIKT (20-26 år)

Bästa film: You must have come from hell av Hayfaa Chalabi

Motivering: En stark och poetisk film om den maktlöshet och förtvivlan som kommer med flykt. Direkt och oförlåtande drabbar den åskådaren med ett inifrån perspektiv. En film som skapade diskussioner och berörde juryn med sitt starka och omedelbara berättande.

 

Hedersomnämnande: Hår av Isabella Karlström, Malin LQ, Tove Lidman och Adam Bejstam

Motivering: Med utgångspunk i en detalj och ett perspektiv, som relationen till vårt hår, kommer vi nära de större frågorna om identitet och existens.

 

27+ (27 år – upp)

Bästa film: Nattåget av Jerry Carlsson

Motivering: Med ett tonsäkert berättande och fokus skapar regissören en film där skådespel, ljud, foto, tyngdpunkt, spänning, stämning sitter helt rätt. Genom tystnad och blickar skildras två karaktärers känslor och drömmar. En film där alla filmens medel kommer till sin rätt och blir helt fullkomlig.

 

Hedersomnämnande 1 : Leyla av Bahador Shahidi

Motivering: En film som med inblick i en människas längtan och kamp i vardagen, porträtterar två kulturer i ett samhälle. Genom starkt filmiskt berättande nås det sköra och starka samtidigt.

 

Hedersomnämnande 2: Crush av Jimmy Zwedberg

Motivering: Ett mycket väl berättat triangeldrama, där tvivel, tvekan, avund, längtan och åtrå skildras på ett träffsäkert och allmänmänskligt sätt.

 

BÄSTA KONSTNÄRLIGA INSATS

 

BÄSTA LJUD: Manne Kjellander för Nattåget

Motivering: Genom tågets rytm och subtila medel dras vi in i en ljudvärld som på ett tonsäkert sätt för berättelsen framåt.

 

BÄSTA KLIPP: Gabriel Schock för Gaming

Motivering: Med en vältajmad klippningen skapas en enorm puls förhöjande spänning och känsla som gör att man direkt kommer in i filmens två parallella världar.

 

BÄSTA MANUS: Jimmy Olsson för Jag Ska Fucking Bara

Motivering: En kreativ och nytänkande manusförfattare som vågar skapa något helt nytt, ur något för många redan välbekant.

 

BÄSTA ORIGINALMUSIK: Jonathan Streng för Viventu

Motivering: Musiken i filmen ramar in och förhöjer stämningen i en indragande film.

 

BÄSTA SKÅDESPELARE: Ala Riani för rollen som Leyla

Motivering: I rollen som Leyla porträtterar Ala Riani både styrka, skörhet, längtan och lust på ett trovärdig och träffande sätt.

 

BÄSTA FOTO: Marcus Dineen för fotot i Nattåget

Motivering: Fotot bidrar till att skapa ett intimt och närgående möte, där blickar på ett tåg blir till mittpunkt i en ny värld.

 

 

Årets kvinnliga filmarbetare och årets kvinnliga manusförfattare: ABF Stockholm, Film Stockholm och Women in film and television in Sweden, WIFT, delar ut priserna Årets Kvinnliga Filmarbetare till en kvinnlig regissör eller producent samt i år till en kvinnlig manusförfattare. Priserna bidrar till att synliggöra och stötta kvinnliga filmare och motverka den ojämna könsbalansen i filmbranschen.

 

ÅRETS KVINNLIGA FILMARBETARE

Vinnare: Wilma Sjögren – Runaway

Vi vill prisa denna regissör för en film som i sin helhet är en bra produktion, regin är mogen och det känns som en erfaren regissör trots hennes unga år. Med en fingertoppskänsla i regin får hon skådespelarna att prestera sitt yttersta. Stilfullt lyckas hon förmedla, på ett träffande sätt, hur social fobi kan te sig och kännas inifrån huvudkaraktärens synvinkel. Vi ser fram emot att se fler filmer från denna regissör i framtiden!

 

ÅRETS KVINNLIGA MANUSFÖRFATTARE

Vinnare: Miriam Ingrid – När Det Regnar

En mycket finstämd historia, om svåra frågor, mejslas fram med fina penseldrag ur barnets perspektiv. Vi får följa huvudkaraktärens oro utifrån barnets synvinkel utan att det känns påklistrat och kletigt. Karaktärerna är välskrivna på ett filmiskt sätt och dialogen flyter lätt på utan att den känns litterär. Vi ser verkligen fram emot att följa denna unga manusförfattare i framtiden!

 

Hedersomnämnande: Frida Mårtensson, producent, Nattåget

Vi vill ge ett hedersomnämnande till denna producent för ett gedigen filmbakgrund med många prisvinnande kortfilmer i bagaget. Vi vill med detta hedersomnämnande uppmuntra denna producent att ta ett steg till i sin karriär och producera något i ett längre format. Vi kommer med glädje följa denna producents karriär!

 

FILMCENTRUM-PRISET

Vinnare: Hayfaa Chalabi för filmen You must have come from hell

Motivering: En film vars röst bär med sig både melankoli men också motstånd. En poetisk klagosång, fylld med symbolik, om det öde som tusentals människor delar av att ha sitt liv i någon annans händer.

Prisutdelningen leddes av Ali Quraishi.

 

 

STOCKmotion 2021 arrangeras av Film Stockholm AB. Huvudpartner: Filmtech. Samarbetspartners: ABF Stockholm, Filmcentrum, Ljud & Bildmedia, Ljudbang, OFF, Video Assist Sweden, WIFT. Festivalen hölls i år på Filmhuset i Stockholm.