Inga Kempe mottagare av ”Efter Bergman” 2021

Publicerad: 2021-07-01

Bild: Inga Kempe tar emot Efter Bergman manusstipedium 2021. Foto: Film på Gotland
Bild: Inga Kempe tar emot Efter Bergman manusstipedium 2021. Foto: Film på Gotland

Idag presenteras vinnaren av Efter Bergman – manusstipendiet på Bergmangårdarna på Fårö 2021.

Årets mottagare av Efter Bergman, manusstipendiet på Bergmangårdarna på Fårö, är Inga Kempe med Lifsens rot. Projektet är en adaption av Sara Lidmans roman med samma namn och kommer att vara filmskaparens långfilmsdebut. Inga Kempe, ursprungligen från Söråker i Medelpad, är manusförfattare och regissör baserad i Sundsvall och Visby. Efter studier i animation, teater, dans och filmmanus tog hon examen i filmregi vid Prague Film School i Tjeckien 2015. Hon har regisserat ett flertal kortfilmer, bland annat Själakon som vann Storspoven vid Umeå Europeiska Filmfestival 2020.

”Redan i Själakon har Inga Kempe funnit en egen ton i sitt filmskapande. Skört men distinkt väcker hon existentiella och sociala frågor. Med adaptionen av Sara Lidmans roman Lifsens rot fortsätter hon sitt visuella och narrativa utforskande av samma teman i långfilmens form. För ett vackert filmmanuskript som varsamt bevarar och väcker liv i Sara Lidmans värld och där varje scen tycks snudda vid själva existensen,” skriver juryn i sin motivering.

Efter Bergman-juryn 2021 består av filmregissören och manusförfattaren Milad Alami, författaren och dramatikern Sara Stridsberg samt Ola Sigurdson, teolog och professor vid institutionen för litteratur, idéhistoria och religion på Göteborgs universitet.

Läs mer om Efter Bergman på Film på Gotlands webbplats. 

Om Efter Bergman
Efter Bergman-stipendiet arrangeras av Film på Gotland i samarbete med Bergmancenter på Fårö, Svenska Kyrkan, Film Stockholm, Story Academy Gotlands Folkhögskola och Bergmangårdarna på Fårö.