Jesper Ganslandt gäst på Cinemateket Live

Publicerad: 2012-09-10

20 september kommer regissören Jesper Ganslandt (FASAD) till Cinemateket på Filmhuset i Stockholm för att samtala med programledaren och journalisten Roger Wilson om filmskapande och metoder. Därefter förhandsvisas Ganslandts nya långfilm BLONDIE. Alla med Filmbasenkort inbjuds att delta i denna kväll för ett specialpris!Om du köper biljett till samtalet bjuder Cinemateket på biljetten till filmen (måste annars köpas separat). Samtalet börjar kl 18 och filmvisningen kl 20.Cinemateket Live: Jesper Ganslandt
För ganska exakt tio år sedan dök en säregen kortfilm upp på svenska filmfestivaler. Halvdokumentära MIDSUND, regisserad och fotograferad av Fredrik Wenzel och producerad och klippt av Jesper Ganslandt, handlar om Holger och David, två killar som säsongsarbetar på en fiskfabrik i Nordnorge.

Fem år senare var samma gäng tillbaka, men denna gång med Ganslandt i registolen och som en av huvudpersonerna. Långfilmen Farväl Falkenberg togs emot som en uppenbarelse i det svenska filmlandskapet, med sitt närgångna foto och allvarliga berättande. Den var, tillsammans med bland annat Ruben Östlunds filmer, en del av en våg skildringar av den moderne svenske mannen. Filmbolaget Fasad blev ett begrepp och Ganslandt, Wenzel och kompositören Erik Enockson de starkast lysande stjärnorna.

Och de har fortsatt att förnya Filmsverige. Wenzel var en av regissörerna till den hyllade Man tänker sitt, med Ganslandt som exekutiv producent. Ganslandt gjorde kortfilmen Jesper Ganslandts 114:e dröm där Wenzel som fotograferade inte fick läsa manus innan inspelning, utan tvingades reagera på vad som hände på plats. I Apan var det i stället huvudrollsinnehavaren Olle Sarri som inte hade läst manus. Han fick möta varje scen för första gången, med regianvisningar från Ganslandt i en hörsnäcka. Mellan dessa två filmer hann Jesper Ganslandt även med skogskonsertfilmen Skinnskatteberg (med Enockson) samt Filmen jag inte pratar om längre, en dokumentär om ett havererat filmprojekt som kanske är fejkad (han vägrar avslöja sanningen). Det fina med Jesper Ganslandt är att även om han går omvägar och sätter upp hinder för sina medarbetare och sin publik, så känns det aldrig sökt. Närvaron är total.Film: Blondie
Regi: Jesper Ganslandt
Helena af Sandeberg, Alexandra Dahlström och Carolina Gynning spelar tre systrar som åker hem till sin mors 70-årskalas. Systrarna – en kirurg, en student och en modell – brottas alla tre med livskriser. Filmen förhandsvisas i samarbete med Nordisk Film och har biopremiär 23 november. För mer information om programmet se www.cinemateket.se.