Knutbydramat fortsätter med Kristi Brud – Film Stockholm samproducerar

Publicerad: 2023-01-25

Aliette Opheim i Knutby. Foto: Ida Borg.
Aliette Opheim i Knutby. Foto: Ida Borg.

Den fristående fortsättningen av TV-serien Knutby består av sex avsnitt med inspelningsstart 28 februari. Film Stockholm är samproducent till serien som har beräknad premiär under 2024 på TV4/C More. 

Knutby fokuserade på barnflickans utveckling från oskuldsfull barnflicka till osannolik mördare. Den fristående fortsättningen tar en närmare titt på Evas Skoogs historia och den mer okända delen av berättelsen om Knutby.

Fredrik Agetoft är manusförfattare. Goran Kapetanović har tidigare regisserat Knutby och Kalifat och står för regi även i den uppföljande säsongen av Knutby.

– Jag ser fram emot att återigen få utforska sektmentalitet och grupptryck. Det är tematik som fascinerar mig, säger Goran Kapetanović, regissör.

I den kommande säsongen går församlingslivet in i en ny fas av ännu mer brutalt förtryck och manipulation, bakom en glittrande lycklig fasad. Misshandel, arrangerade äktenskap, otrohet, hot och febriga profetior – i Knutby fortsätter galenskapen utan hejd. Samtidigt börjar media och nyfikna psykologer gräva i församlingens hemligheter, och lojaliteten börjar spricka i den innersta kretsen.

– Vi ser fram emot ytterligare en säsong om Knutbyförsamlingen med skräckblandad förtjusning.

Efter första säsongens stora succé längtar vi åter att vara en fluga på väggen i Knutby församling. Det teamet bakom Knutby hittar på, löst baserat på verkliga omständigheter, har dock svårt att överträffa verkligheten. Goran, Aliette och Fredriks intresse att undersöka sekter och gruppdynamik gör serien viktig och relevant, säger Piodor Gustafsson, nordisk dramachef för TV4 och C More.

Vi återser Aliette Opheim som Eva Skoog, Kristi Brud. Opheim belönades med en Kristall 2022 för rollen och kritikerna öste beröm över hennes prestation. ”Hon är verkligen någonting utöver det vanliga, och precis på rätt sida av gränsen till för mycket” tyckte Aftonbladet och DN konstaterade att ”Aliette Opheim balanserar imponerande på karikatyrens rand som Eva, församlingens strålande centralfigur som frälser och fördömer till höger och vänster”. Vi får också se flera återvändande skådespelare från första säsongen, som Amy Deasismont och Malin Persson, som i den nya säsongen tar större plats i handlingen.

Exekutiv producent på TV4/C More är Petra Ahlin, producent på B-Reel Films är Johannes Åhlund.

Serien produceras av B-Reel Films för TV4 och C More och kommer att sändas i sex avsnitt under 2024.

Samproducent är Film Stockholm AB.