Kreativt utbyte i kristider

Publicerad: 2011-10-03

Fem svenska filmare knutna till Filmbasen reser på torsdag till den grekiska ön Samos och möts där av lika många grekiska filmare. Under några intensiva dagar ska de arbeta tillsammans.

-Fascinerande att när allting faller, blomstrar kreativiteten. Bankmannen eller politikerna kanske inte kan gå till jobbet i Grekland imorgon men författaren kommer alltid att skriva, filmaren kommer alltid att filma, säger Josefine Camitz, filmare och svensk deltagare i utbytet. Som filmare och konstnär i Grekland finns det inga pengar att söka från SFI eller konstnärsnämnden, vägen från en idé till skapande blir direkt till handling. Jag tror Sverige har mycket att lära sig där. Att spela in en film i Grekland (Athen) är något av det värsta och det bästa jag gjort hittills.

-Den ekonomiska situationen i Grekland är oerhört svår just nu. Inte minst för de som jobbar med kultur. Trots att kulturen hamnat längst ner på skalan, finns en vilja att använda just kulturen för att reagera på sin samtid. Grekiska filmer har nått ut och fått internationellt erkännande. ”Dogtooth” är bara ett av exemplen, säger Ann-Margaret Mellberg, kulturråd på Grekiska ambassaden, och initiativtagare till utbytet.

På plats Samos finns ett svensk-grekiskt kulturhus som står för inkvartering. Förutom workshops och filmvisning, kommer det också att arrangeras en utställning på ön, där filmarna gemensamt visar upp sina kreativa processer genom att ställa ut bilder, skisser och texter i form av en utställning.

Workshopen på Samos är andra delen i ett utbyte som inleddes förra hösten. Då besökte några unga grekiska filmare Stockholm, för att inspireras, utbyta erfarenheter och knyta kontakter. Film Stockholm var värd för besöket och filmarna besökte bland annat Filmbasen, Stockholms dramatiska högskola och Filminstitutet. Film Stockholm siktar på att på längre sikt bygga ett internationellt nätverk där unga filmare kan mötas och utvecklas tillsammans.

På bilden ser vi från vänster: Sofia Priftis, Sanna Danneborn Spjuth, Jerker Beckman, Josefine Camitz, Linus Hartin.