Låt oss presentera årets Pure Fiction-deltagare!

Publicerad: 2015-06-02

PURE FICTION är ett unikt program för kvinnor som siktar på att debutera inom lång spelfilm eller tv. Programmet sträcker sig över ett år och syftar till att utveckla starka och utmanande filmprojekt. Vi är stolta över att nu kunna presentera årets utvalda deltagare Rojda Sekersöz, Anna Zackrisson och Pella Kågerman från Stockholm samt Caroline Ingvarsson, Susanna Wallin och Tove Krabo från Skåne.

Efter stora framgångar 2013 och 2014 genomförs Pure Fiction nu för tredje gången.

Tre deltagare från Stockholm och tre från Skåne har i hård konkurrens valts ut att delta i programmet. Alla har med sig ett filmprojekt, som de i nära samarbete med gruppen, respektive region och utvalda experter från branschen kommer att arbeta med och utveckla. De sex deltagarnas projekt innehåller en stor bredd i både historier och ämnesval och berör allt från familjerelationer till förortskravaller och ett kidnappningsdrama.

Vi presenterar stolt deltagarna i Pure Fiction 2015:
Rojda Sekersöz är utbildad filmregissör från Stockholms Dramatiska Högskola (StDH) och har varit en del av nätverket runt Filmbasen sedan unga år. Hon är en del av det poetiska nätverket Revolution Poetry. Inspirerad av oroligheterna i Husby arbetar hon nu med en film om en ung tjej som vill göra karriär i tv-branschen, men när hon väl får chansen visar det sig vara annorlunda än hon tror.

Anna Zackrisson regisserade julkalendern ”Piratskattens hemlighet” 2014 och prisbelönade SVT-serien ”Dockäventyren”, om två sjuåriga flickors vänskap. Hon har också regisserat kortfilmerna ”Headphone Silence” och ”Slaktarens vals” som båda har visats på festivaler som GIFF, Nordisk Panorama och Pixel samt i SVT. Just nu arbetar hon med att utveckla ett filmmanus utifrån en personlig historia.

Pella Kågerman har en masterexamen i Fri Konst från Kungliga Konsthögskolan och har tidigare bland annat regisserat kortfilmerna ”Supportern” och ”Stormaktstiden”. Just nu arbetar hon med en filmatisering av Nobelpristagaren Harry Martinsons sci-fi dikt Aniara tillsammans med Hugo Lilja, ett projekt de också deltar i programmet STHLM Debut med.

Tove Krabo, regissör och konstnär, som är utbildad vid Konstakademin i Paris och Filmhögskolan i Göteborg där hon bland annat utforskade fiktionaliseringsprocesser. Inom ramen för Pure Fiction kommer hon att arbeta med att göra fiction av ett dokumentärt och personligt projekt.

Caroline Ingvarsson har tidigare studerat och arbetat inom filmindustrin utomlands. Tillbaka i Sverige har hon arbetat med bland annat ”Bron” och sina egna projekt, som den prisbelönade kortfilmen ”Hundvakten”, och manuset till ”Under Rymdskeppet” som fick Pixel talent award och Efter Bergmanstipendiet.

Susanna Wallin är även hon tillbaka i uppväxtorten Lund efter flera år av arbete med kortfilmer, varav många konstfilmer och dansfilmer, i London. Just nu arbetar hon med ett långfilmsprojekt som utspelar sig i Skåne.

”Jag ville vara med i Pure fiction för att jag känner behov av ett forum att utveckla mitt projekt på prestigelöst. Jag hoppas få och ge inspiration och kunskap samt upptäcka nya sätt att se på projekten” säger Rojda Sekersöz.

”Det är en fantastisk möjlighet att få utveckla mitt långfilmsprojekt på mina egna villkor. Och jag tror att jag kommer få utmärkt hjälp av den kompetens som finns inom Pure fiction och av de andra regissörerna” Säger Anna Zackrisson.

”Som relativt nyexaminerad känns det viktigt att hitta nya sammanhang och fortsätta att samtala kring både det egna och andras filmspråk. säger Pella Kågerman.

Satsningen har mottagit stöd av Svenska Filminstitutet, med uppdrag från Kulturdepartementet att stärka jämställdheten inom filmbranschen.

På bilden: Tove Krabo, Rojda Sekersöz,Susanna Wallin, Pella Kågerman, Caroline Ingvarsson och Anna Zackrisson.