Premiär för Imperiet-dokumentären Ett hjärta är alltid rött

Publicerad: 2024-01-19

Imperiet i Managua, Nicaragua, 1986. Foto: Mats Bäcker.
Imperiet, Managua Nicaragua, 1986. Foto: Mats Bäcker.

På fredag den 19 januari får Film Stockholms samproduktion Ett hjärta är alltid rött svensk biopremiär. Den här dokumentären av Balsam Hellström följer det svenska rockbandet Imperiets väg, från spillrorna av Ebba Grön till Svensktoppen och de stora arenorna. 

Det är också historien om Sverige i en era då landet hade en avgörande plats på den världspolitiska arenan, och samhällsengagemang hos artister var en självklarhet.

Imperiet föddes ur det ikoniska punkbandet Ebba Grön. De blev postpunkgenerationens fixstjärnor och ett av 1980-talets största svenska rockband. Medialt påpassade, men ofta obekväma i kändisskapet, tog bandet musiken i nya riktningar.

Ett hjärta är alltid rött berättas fram genom exklusivt arkivmaterial och tidigare opublicerade bilder från privata samlingar, inramat av nya intervjuer, främst med bandmedlemmarna Thåström, Per Hägglund, Fred Asp, Stry Terrarie och Gurra Ljungstedt. Christian Falk medverkar genom intervjuer inspelade före hans död 2014. 

– Punkens kraft och historia har vi sett gestaltas och berättas i många sammanhang, men vad hände sen? Imperiet verkade i en brytningstid för både Sverige och omvärlden. Deras berättelse handlar också om att bryta ny mark, utvecklas musikaliskt men samtidigt sträva efter att behålla punkens ideal under en samtid i snabb förändring, säger Balsam Hellström.

Både Film Stockholm och Gotlands filmfond medverkar som samproducenter i Ett hjärta är alltid rött.

Tro det eller ej, men Ett hjärta är alltid rött har varit otroligt svår att finansiera. Film Stockholm och Gotlands filmfond var några av våra första finansiärer som gjorde att vi kunde komma igång med produktionen. Trots pandemi och andra motgångar har Film Stockholm alltid stått bakom oss. Det är så viktigt med finansiärer som också kan vara en sparringpartner. Utan det stödet skulle vi inte kunnat komma så här långt, säger filmens producent Hjalmar Palmgren.

Ett hjärta är alltid rött har svensk biopremiär den 19 januari 2024. Produktionsbolag är Docster och distributör är Folkets Bio.