Premiär för SVT:s dramasatsning Taelgia

Publicerad: 2023-09-20

Grafisk bild med några av huvudkaraktärerna i Taelgia och titeln i versaler.
Taelgia går att se på SVT Play från den 22 september. Foto: SVT.

I helgen är det premiär för spänningsdramat Taelgia i SVT. Film Stockholm är samproducent till serien som skapats av Jens Östberg. Det här är den första av flera stora höstpremiärer för Film Stockholms samproduktioner.

Taelgia utspelar sig i Södertälje, där familjer, polis och kriminella står mitt i en korseld av lojaliteter, krav och skuld. Samtidigt försöker några unga människor hitta en väg till ett bättre liv. 

För idé och grundkonceptet svarar Jens Östberg, som också är seriens huvudförfattare och regissör. Jens Östberg debuterade med Guldbagge-belönade långfilmen Flugparken. I några av rollerna ses Guldbagge-belönade Jonay Pineda Skallak (Vinterviken), filmdebuterande John Hanna och Ranja Jan Barvary samt Sara Shirpey (Handen på hjärtat, Spelskandalen, En mot en).

– Berättelser som speglar hela länet och de människor som bor här är viktiga. Taelgia visar tillsammans med våra kommande höstpremiärer både på Stockholms mångfald av miljöer och styrkan i de filmer och tv-serier som produceras här, säger Kristina Colliander, vd för Film Stockholm.

Filmlance International, del av Banijay, har producerat Taelgia i samarbete med Garagefilm International och i samproduktion med Sveriges Television och Film Stockholm samt i samarbete med Viaplay och med stöd av Nordisk Film och TV fond. 

Visningstider Taelgia

SVT Play: Fredag 22 september.
SVT 1: Söndag 24 september 21:00.
Taelgia visas i 6 avsnitt á 60 minuter på SVT Play och i SVT1.

 

Fler stora premiärer i höst

Film Stockholm ser fram emot flera stora premiärer för samproduktioner under hösten. Näst på tur efter Taelgia är två biopremiärer den 27 oktober: Miraklet i Gullspång av Maria Fredriksson och Paradiset brinner av Mika Gustafson.

Höstens premiärer

Miraklet i Gullspång

Regi: Maria Fredriksson. Svensk biopremiär: 27 oktober 2023.
Ett tecken från Gud får två norska systrar att köpa en lägenhet i svenska Gullspång. När de möter lägenhetsägaren på mäklarkontoret är hon en kopia av deras döda storasyster, som begick självmord 30 år tidigare. Vad som börjar som en sagolik familjeåterförening utvecklas till ett rafflande drama om lögner, hemligheter och trons betydelse.

Miraklet i Gullspång visades på Tribeca Festival tidigare i år där den vann priset för bästa klippning i en dokumentärfilm.

Paradiset brinner

Regi: Mika Gustafson. Svensk biopremiär: 27 oktober 2023.
Paradiset brinner kretsar kring tre systrar som står enade i en stökig men kärleksfull vardag utan föräldrar. Allt de behöver är varandra, sina vänner och tidsfördriv som inbrott i obevakade poolvillor. Men när socialtjänsten anar oråd tvingas Laura söka hjälp utanför flockens trygghet. Klockan tickar och det blir allt tydligare att livet är på väg att förändras för alltid, i en värld där frihet och förtvivlan ligger kind mot kind.

Paradiset brinner hade världspremiär på Venedigs filmfestival i september och Mika Gustafson belönades med två olika priser för sin regi av filmen.

Syndabocken

Regi: Axel Petersén. Svensk biopremiär: 24 november 2023.
I skuggan av Maltas brännande sol, i utkanten av den svenska e-gamingkolonin, dyker lotterisvindlaren Dimman upp för att överraska sin forne vän och kollega inför hans bröllop. Det blir inledningen till ett lika desperat som dekadent sökande efter försoning.

Syndabocken hade världspremiär på Toronto International Film Festival i september.

Knyckertz & snutjakten

Regi: Leif Lindblom. Svensk biopremiär: 1 december 2023.
I jul kommer uppföljaren till 2021 års SVT-julkalender En hederlig jul med Knyckertz. I den nya långfilmen Knyckertz & snutjakten följer vi familjens jakt på hunden Snuten som har blivit stulen.

Slow

Regi: Marija Kavtaradze. Svensk biopremiär: 10 november 2023.

Slow handlar om dansaren Elena som blir förälskad i en teckenspråkstolk som visar sig vara asexuell. Slow är ett romantiskt drama om det ständiga sökandet efter närhet, rädslan för kärlek och rädslan för vara ensam.

Slow har utsetts till Litauens Oscarsbidrag i kategorin bästa internationella långfilm och vann regipriset i sektionen World Cinema Dramatic på Sundance Film Festival tidigare i år.

Trolltider – legenden om Bergatrollet

Regi: Lisa Farzaneh. Manus: Ola Norén och Roland Ulvselius. Premiär i SVT: 1 december.

SVT bjuder på ett kärt återseende när Trolltider kommer tillbaka som julkalender. Det blir en ny historia, men flera av de populära karaktärerna från originalet från 1979 känns igen. I rollerna ser vi bland andra Kjell BergqvistKatarina EwerlöfClaes MånssonMalte Gårdinger och Nour El Refai.

Läs mer om Trolltider på Filmstockholm.se.

***

Film Stockholm AB är en regional filmfond med uppdrag är att skapa förutsättningar för film- och tv-produktion i huvudstadsregionen genom samproduktion, filmkommissionär verksamhet och talangutveckling. Bolaget ägs av Region Stockholm och drivs i nära samarbete med Stockholms stad.