Regiworkshop med Lisa Aschan

Publicerad: 2011-09-21

Nu återkommer Filmbasens populära regiworkshop med Lisa Aschan (utbildad på Danska Filmskolan och regissör till den flerfaldigt prisbelönta långfilmsdebuten APFLICKORNA) som handledare. Workshopen vänder sig till regissörer upp till 30 år som har en del erfarenhet av att regissera eller skriva för kort spelfilm men som nu vill vidareutveckla sig och skärpa sin regimetod.

Kursen innehåller moment av regiövningar, metodsamtal och manusutveckling fördelat på fem träffar under hösten.

Du söker kursen med ett CV, en projektbeskrivning på projektet du vill utveckla under kursen samt några rader om varför du vill gå kursen. Maila din ansökan till regiworkshop@filmbasen.se senast den 19 september. Kursen startar den 8 oktober och kostar 1.100 kr.

Intro: 8 okt

Pitch av ditt projekt inför gruppen. Deltagarna berättar om historien, stil, genre och struktur.

Efter pitchen följer individuella samtal. Frågor att ställa är: Hur fick du idén till filmen? Varför är den viktig för dig? Vad är det ”nya” för dig i projektet? Vad tror du blir den största utmaningen?

Regiövning: 29 okt

Övning där alla deltagare regisserar samma scen. Eleverna är regissör men agerar också skådespelare i de andras scener. Genom att stå på bägge sidor i en personregisituation får eleverna bättre insikt i arbetet med skådespelarna.

Manusmöten: 5 nov

Deltagarna och handledaren diskuterar manusets kärna. Målet är att eleverna skall kunna formulera essensen av manuset för skådespelare, producent och de andra i teamet. En uppföljning på samtalet efter intro. Vad handlar filmen om? Hur vill du förmedla ditt budskap? Vad är huvudkonflikten?

Ögat: 19 nov

Samarbete med fotograf och utveckling av visuellt koncept. Hur omvandlar man ord till bild? Vi fokuserar på hur man bäst möjligt förbereder sig inför inspelningen. Storyboard, dogmer och visuellt koncept. Hur skapar man ett gott samarbete med fotografen och de andra i teamet?

Regiövning med scener: 26 nov

Deltagarna väljer själva en scen ur sitt manus och regisserar den inför de andra deltagarna. Varje övning avslutas med en kort utvärdering.