Rena vinsten med hållbar film

Publicerad: 2024-02-09

Syntolkning: Bild ur videon från seminariet Rena vinsten med hållbar film.

Vad händer om man räknar om budgeten för en genomförd långfilm med exakt samma poster, men istället utifrån kostnaderna som uppstått om man hade arbetat hållbart? Resultatet: Det blir över en miljon kronor billigare! Se seminariet från Göteborg Film Festival här nedan.

Det går trögt inom svensk film att ställa om för att bli mer hållbart – tiden saknas och många tror att det är mycket dyrare. Men kostar det verkligen mer? Om till exempel elbilar är dyrare att hyra än bensindrivna bilar – men elen är billigare än bensinen – blir det verkligen dyrare då?

Vi bad miljöombudet Maikol Petersen och linjeproducenten Tess Tammer att verkligen räkna på det. Resultatet visade att man med ansträngningar kan spara över en miljon kronor på en produktion i 30-miljonersklassen!

– Att ta fram ordentliga och faktabaserade underlag är grundläggande för att utveckla arbetet med att producera mer och mer hållbart. Det är även viktigt att vi samarbetar nationellt för en mer hållbar filmbransch. Vi hoppas att detta underlag kan vara ett sätt att utveckla filmbranschen. En oväntad bonus var ju att man till och med kan spara pengar på att arbeta mer hållbart, säger Daniel Chilla, filmkommissionär på Film Stockholm.

Medverkande: Tess Tammer, Maikol Petersen & moderator Susanne Ottosson.

Ett samarbete mellan Film i Väst, Film Stockholm, Film i Skåne, Filmpool Nord och Film på Gotland. Inspelat av Kulturakademin på Folkteatern under Göteborg Film Festival 2024.