Så ser du Film Stockholms aktuella samproduktioner

Publicerad: 2022-04-28

Skärmbild från Kikaren på SVT Play.
Kortfilmen Kikaren av Malin Erixon går nu att se på SVT Play.

Vi på Film Stockholm AB är glada att flera av våra samproduktioner äntligen haft premiär och går att se på olika sätt. Här kommer en guide – så hittar du rätt!

Vi var barn då (kortfilm)

Alexander har gjort en film om tugget vid bänken i orten när han växte upp. Om förortsnormer, machonormer, tugget som krossar drömmar, om orden som dödar. Nu har han bjudit in sina barndomsvänner för att visa filmen och vi får följa dem genom ett poetiskt och fysiskt möte om att våga drömma. En film från 2022 i regi av Alexander Abdallah och Mustafa Al-MashhadaniVi var barn då visades på Göteborg Film Festival och vann publikens pris som bästa kortfilm i Startsladden.

Se Vi var barn då på SVT Play här.

Kikaren (kortfilm)

10-åriga Eden känner sig osynlig och glömd av föräldrarna som bara grälar eller är upptagna med annat. Då flyr hon in i en fantasivärld med hjälp av en hemgjord kikare, som visar sig vara magisk. En film av Malin Erixon. Kikaren hade världspremiär på Göteborg Film Festival 2022.

Se Kikaren på SVT Play här.

En mot en (tv-serie)

Bröderna Ousman och Malik tävlar om ett proffskontrakt i fotboll samtidigt som de försöker hantera livet med familjen, kärlek, fester och det överhängande hotet om att bli utvisad. För regin står Ahmed Abdullahi. Huvudförfattare är Pelle Rådström och avsnittsförfattare Joakim Granberg.

Se En mot en på SVT Play här.

Fördom & stolthet – en queer filmhistoria (lång dokumentär)

Fördom & stolthet – en queer filmhistoria är regisserad, producerad och skriven av Eva Beling och är en svindlande resa genom den svenska filmhistorien sett ur ett queerperspektiv. Från Mauritz Stillers Vingarne 1916 via Bergman och Zetterling till våra dagar får HBTQI-personerna äntligen sin rättmätiga plats i den svenska filmen. Med färska intervjuer och musik som ackompanjerar filmerna, visas något som aldrig tidigare har skådats.

Fördom & stolthet hade nordisk premiär på Göteborg Film Festival och hade svensk biopremiär den 25 februari 2022. West Pride i samarbete med Göteborgs filmfestival kommer visa filmen den 14 juni. Under Stockholm Pride i augusti kommer filmen att visas på K Special på SVT. Under hösten 2022 kommer den även att visas på ett antal filmfestivaler i Tyskland.

Se Fördom & stolthet på Draken Film här.
Se Fördom & stolthet på SVT Play här. 

Fördom & stolthet har premiär på SVT Play den 31 juli och visas på SVT 2 den 3 augusti.

Calendar Girls (lång dokumentär)

Calendar Girls följer vi en dansgrupp för kvinnor över 60 år i Florida. De klär ut sig till enhörningar och zombier och framträder på över 100 evenmang per år – fester, kyrkor och äldreboenden. Det är en närgången berättelse om att övervinna hinder och genomgå förändringar i livet efter yrkeslivet. Calendar Girls är regisserad och producerad av Maria Loohufvud och Love Martinsen.

Calendar Girls hade världspremiär på Sundance filmfestival 2022. Den valdes också ut som invigningsfilm på Tempo Dokumentärfestival i mars. Den 18 mars 2022 hade filmen svensk biopremiär. Under våren visas Calendar Girls på flera internationella festivaler, däribland Hot Docs (Toronto), AvFest (NYC), Women + Film Festival (Denver), Milwaukee Film Festival (Wisconsin), Sarasota Film Festival (Florida), USA Film Festival (Florida), Florida Film Festival (Florida), Sydney Film Festival (Australia), Bergamo Film Meeting (Italien), Sun Valley Film Festival (Idaho), CPH: DOX (Köpenhamn), Thessaloniki Documentary Festival (Grekland), Sedona International Film Festival, Millennium Docs Against Gravity (Polen) med flera.

Se Calendar Girls på SVT Play här.

Denna sida uppdateras löpande när det går att se fler av Film Stockholms samproduktioner.