Satsning på nya regissörer och producenter i Mälardalen

Publicerad: 2012-11-12

Idag öppnades den efterlängtade satsningen STHLM Debut under festliga former på Stockholms Filmfestival. Genom STHLM Debut tar Film Stockholm/Filmbasen, Filmregion Stockholm-Mälardalen och Stockholm Filmfestival ett gemensamt ansvar för att överbrygga gapet mellan talangutveckling och professionell filmproduktion, och arbeta fokuserat med att stärka möjligheterna för regissörer och producenter att långfilmsdebutera.Ofta är just debutfilmer konstnärligt intressanta och kan därför bidra till att sätta Stockholm på kartan som en kreativt intressant region med angelägna berättelser och modiga berättare. Målet är att skapa en plattform för filmare i övergången från talangfulla semi-professionella filmare till den professionella filmbranschen. STHLM Debut startar som ett pilotprojekt vintern 2012 och pågår t o m 2013 med planer på förlängning t o m 2015.Filmbasen och Filmregionen ansvarar för val av projekt och framtagande av utvecklingsplan för respektive projekt. Stockholm Filmfestival är den självklara visningsplattformen för STHLM Debut, med premiärvisningar, master classes och work-in-progressevenemang i festivalens olika visningsfönster under året. STHLM Debut består både av en talangutvecklingsdel och ett finansiellt projektutvecklingsstöd.

Kriterier:

  • Regissör eller producent skall vara långfilmsdebutant med erfarenhet från tidigare filmproduktioner (kortfilmer eller liknande) och söker med ett långfilmsprojekt
  • Filmarnas verksamhet skall i huvudsak vara förlagd till regionen
  • Filmen skall vara planerad att i huvudsak spelas in i regionen

Hur går det till?

  • STHLM Debut väljer vid varje deadline ut 2-4 projekt att arbeta med under pilotprojektsperioden.
  • När vi kommit överens om att ett projekt skall utvecklas inom STHLM Debut, tas en individuell utvecklingsplan fram i samarbete mellan STHLM Debut och medverkande projekt.
  • Planen skall innehålla tydliga mål och en tidplan.
  • I utvecklingsplanen kan ingå t.ex. manusutveckling, projektutveckling utifrån digitala media, kreativa processer, pitchning och paketering, finansiering, ledarskap, mentorskap, nätverkande, kontakt med professionella bolag och med investerare.
  • Paketet omfattar finansiellt utvecklingsstöd som söks via STHLM Debut.

Tider:
Första ansökningsperioden har deadline den 10 december med svar senast i februari.Andra ansökningsdeadline kommer att vara 10 juni med svar i augusti månad.Ansökan skickas in via mail till Filmregionen: sthlmdebut@frsm.seLäs här vad som ska bifogas ansökanKontakt: Anne-Marie Söhrman Fermelin, anne-marie@filmbasen.se