Snart deadline för Uppsala kortfilmfestival

Publicerad: 2010-06-22

Uppsala Internationella Kortfilmfestival är Sveriges enda renodlade kortfilmfestival och främsta arena för internationell kortfilm. Sista anmälningsdag för festivalen 2010 är den 30 juni. Varje år visas mer än 300 kortfilmer från hela världen i en rad olika sektioner – ny film i tävlan i den Internationella tävlingssektionen, svensk film i tävlan i den Svenska tävlingssektionen, nordisk konst- och dokumentärfilm i sektionen Nordisk film, film för barn och unga i Kortfilmfestivalen UNG, det senaste från svenska filmskolor på Filmskoledagen samt en rad specialprogram och retrospektiv. Deltagande i kortfilmfestivalen innebär för svenska filmer att de kvalificeras för nominering till en Guldbagge.Årets festivaldatum är 25-31 oktober.
ANMÄLNINGSFORMULÄR OCH REGLER – SVENSKA FILMERMer om festivalenUppsala Internationella Kortfilmfestival är som en av få festivaler i Europa erkänd av Academy of Motion Pictures Arts and Sciences vilket innebär att vinst av Uppsala Grand Prix i den Internationella tävlingen och priset för bästa barnfilm i Kortfilmfestivalen UNG gör filmerna nomineringsbara till en Oscarsnominering.
Uppsala Internationella Kortfilmfestival äger rum på fyra biografer i Uppsalas klassiska biokvarter, och skapar en mötesplats kring kortfilmen för publik, bransch och media. Festivalen gästas varje år av ett stort antal filmskapare och representanter för filmbranschen. Möten mellan filmskapare och publik är en viktig del av festivalen och filmskapare får diskutera sina filmer både vid visningarna och vid särskilda regissörsutfrågningar. Kortfilmfestivalen innebär också en rad fester, och festivalpuben är öppen varje kväll under festivalveckan.

De senaste åren har varit framgångsrika för Uppsala Internationella Kortfilmfestival. År 2009 registrerades över 12 000 besök under festivalveckan och andra evenemang under året. Uppsala Internationella Kortfilmfestival drivs av en ideell förening, Kulturföreningen för Filmfestival i Uppsala, och är till stora delar beroende av offentliga bidrag samt av sponsring för att driva verksamheten. Festivalens huvudbidragsgivare är Uppsala Kommun, EU:s MEDIA-program, Svenska Filminstitutet och Landstinget i Uppsala län.