Sök till workshopen WEBISODES – att skapa en kortserie
Publicerad: 2019-01-29
Har du en idé till en kortserie som riktar sig mot webben? Filmbasen utlyser nu för andra gången workshopen WEBISODES: Att skapa en kortserie, i samarbete med FilmCloud, Film i Skåne, Boosthbg och norska Mediefabrikken.För två år sedan lanserade Filmbasen och Mediefabrikken en workshop kring webisodes för att möta det ökade intresset för det korta serieformatet. Gensvaret blev enormt och vi fick tillsammans in närmare hundra ansökningar. I workshopen ingick då även en öppen föreläsning med Marianne Furuvold, projektledaren från SKAM, som var mycket välbesökt (se bilden ovan). Sex team deltog, varav ett norskt team är i full gång med produktionen av sin serie Nude. Nu gör vi en förnyad och förbättrad workshop, men med samma grundupplägg. Denna gång kan även projekt från Skåne och Västra Götaland delta.
Workshopens innehåll
WEBISODES riktar sig till dig som är i utvecklingsfasen av en kortserie. Under workshopens gång kommer du som deltagare få arbeta med att hitta kärnan i din berättelse, lära dig hur processen för att skapa en kortserie från pitch till produktion kan gå till, samt hur den färdiga serien kan nå ut och hitta en publik.Genom kreativa övningar och i mötet med processledare, föreläsare och andra medverkande utvecklar deltagarna sina projekt under två träffar á fyra dagar.
- Den första träffen sker i Oslo fyra dagar, 21 februari–1 mars.
- Den andra träffen i Stockholm fyra dagar, 2–10 maj.
Både mellan och efter träffarna kommer deltagarna att få handledning för att projektet ska utvecklas framåt och göra sig redo att presenteras. Målet är att alla projekten efter workshopen ska vara redo att pitcha, eller gå vidare med utveckling och produktion i samarbete en tv-kanal eller produktionsbolag. Processledare för workshopen är Anniken Fjesme från Mediefabrikken, och Anne-Marie Söhrman Fermelin från Filmbasen. Robert Andersson och Tone Johnsen deltar som handledare. Robert är manusförfattare och en av skaparna till SVT-serien Boys. Tone Johnsen har arbetat som manuskonsulent och dramaturg i 15 år, med erfarenhet från spelfilm, tv-serier och dokumentärfilm. Hon har jobbat med bland annat tv-serierna Heimebane, Jenter och Twin.
Vem kan söka?
Alla som är i färd med att utveckla en kortserie för tv eller webb, som är bosatta eller huvudsakligen verksamma i Stockholms, Skåne eller Västra Götalands län (norska sökande, se Mediefabrikkens riktlinjer). Med en kortserie avses en serie med flera episoder och en avsnittslängd som inte är tänkt att överstiga 20 minuter. Den sökande bör ha med sig en producent samt en eller flera av projekts kreativa skapare (manusförfattare/regissör/producent). Varje projekt kan delta med max tre deltagare. Projektet som ska utvecklas under workshopen ska befinna sig i fasen mellan idé och produktion. Kanske har ni gjort en projektbeskrivning, är igång med att skriva manus eller börjat provfilma. Det viktigaste är att det finns en tydlig vision om projektet som går att beskriva för andra. Alla genrer är välkomna – såväl fiktion, animation, dokumentär som hybrid. Projektet får inte redan ha haft premiär eller vara kopplat till en tv-kanal.
Vad krävs av dig som deltagare?
För att kunna delta i workshopen måste du/ni vara villiga att dela med er av ert projekt, men också att ge feedback på de andra deltagarnas projekt. Då workshopen är ett nordiskt samarbete är utbytet av erfarenheter över landsgränserna ett viktigt inslag. Du/ni måste vara villiga att kommunicera på både svenska och norska, kunna medverka vid samtliga workshopdagar, övernatta i både Oslo och Stockholm tillsammans med de andra deltagarna, samt ta tåget mellan städerna inför träffarna. För att projektet ska kunna ta till sig mesta möjliga av workshopen bör tid avsättas för att kunna utveckla projektet på egen hand mellan kurstillfällena.
Hur söker du?
Ansökan sker genom en kort beskrivning av projektet (max en A4), samt en beskrivning av vilka du/ni som söker är och har gjort tidigare. Du är också välkommen att bifoga en länk till en video om högst tre minuter där du/ni har möjlighet att presentera projektet på ett visuellt sätt.Deadline för att skicka in ansökningar är den 8 januari. Ansökan från Stockholms-regionen och Skåne sker till mailadress: workshop@filmbasen.se. Om ditt/ert projekt blir aktuellt för kursen kommer du/ni att kallas på intervju under vecka 3. Besked om du har blivit antagen ges senast vecka 4 eller 5. Sökande från Norge, se www.mediefabrikken.noSökande från Västra Götaland, se www.filmcloud.se.
Övrig info
Workshopen är gratis, tågresor och logi ingår. Har du frågor kring workshopen eller hur man söker mejla till e-postadressen: anne-marie@filmbasen.se.Bild: Öppen föreläsning med projektledaren till SKAM när WEBISODES arrangerades första gången. Foto: Mikael Ström/Filmbasen