STHLM Debut stöder framtidens filmsuccéer – här är årets utvalda projekt

Publicerad: 2017-06-01

De flerfaldigt Guldbaggebelönade Tjuvheder och Förvaret har gjort det – och nu senast den kritikerhyllade Dröm vidare. Alla tre filmerna har deltagit i utvecklingsprogrammet STHLM Debut. Nu är det klart vilka filmer som valt ut till STHLM Debut, omgång 6.Fem nya filmprojekt har valts ut till omgång 6 av STHLM Debut – utvecklingsprogrammet som ger filmare och producenter ett extra stöd när de utvecklar sin första långfilm. STHLM Debut består dels av ett finansiellt utvecklingsstöd, dels av praktiska insatser som t.ex. workshops och coaching.STHLM Debut är ett samarbete mellan Filmregion Stockholm-Mälardalen, Film Stockholm/Filmbasen och Stockholms internationella filmfestival. Finansiärer är Stockholms läns landsting och Filmregion Stockholm-Mälardalen.De utvalda filmerna är:
Dogborn. Manus/regi: Isabella Carbonell. Producent: Cecilia Forsberg Becker.
En svensk tiger. Manus/regi: Jonas Westbom. Producenter: Marcus Waltå och Eliza Jones.
Meril. Manus/regi: Victoria Verseau. Producent: Malin Hüber.
Sagres. Manus/regi: Lovisa Sirén. Producent: Siri Hjorton Wagner.
Scheme Birds. Regi: Ellen Fiske och Ellinor Hallin. Producent: Mario Adamsson.– Efter tidigare års Guldbaggar är det kul att se att även Dröm vidare fick ett fint mottagande vid biopremiären tidigare i år. Nivån på de utvalda projekten är fortsatt hög och vi är mycket spända på vad filmarna kommer att bjuda på med vårt stöd, säger Joakim Blendulf, chef för Film Stockholm/Filmbasen.– STHLM Debut har vuxit sig än starkare och placerat sig som ett av Sveriges främsta program för nya filmare. Resultatet är imponerande, de filmer som utvecklats och de filmare som klivit fram inom ny svensk film har vunnit flerfaldiga priser och Guldbaggar. Vi är stolta över att från början varit med och utvecklat ett lyckosamt program tillsammans med våra samarbetspartner Film Stockholm/Stockholms läns landsting och Stockholm Filmfestival. Vi ser fram emot att få följa en ny spännande omgång, säger Anette Mattsson, vd Filmregion Stockholm-Mälardalen.***Mer om de utvalda projekten i STHLM Debut, omgång 6:Dogborn. Manus/regi: Isabella Carbonell. Producent: Cecilia Forsberg Becker.
Dogborn är en berättelse om en bror och syster som flytt från ett krig bara för att hamna i ännu ett som tar plats i Stockholms undre värld. Men dagen då varorna de får betalt för att transportera dyker upp i form av levande människor så förändras allt.Isabella Carbonell är regissör och manusförfattare född och uppvuxen i Stockholm. Hon har gjort ett flertal kortfilmer och för två år sedan visades hennes kortfilm Pojkarna på Cannes Filmfestival, La Semaine de la Critique. Pojkarna har vunnit priser på festivaler världen över, däribland bästa kortfilm AFI FEST och visats på bland andra Giffoni, Milano FF, Nordische Filmtage Lübeck, Ale Kino, Poznan.Cecilia Forsberg Becker utbildades på New York University och Dramatiska Institutet i Stockholm. Hon arbetar sedan 2011 på produktionsbolaget StellaNova Film och producerar just nu filmen om Ted Gärdestad. 2014 deltog hon i talangutvecklingsprogrammet Nordic Film Lab och 2015 var hon en del av det Europeiska producentprogrammet EAVE.Isabella Carbonell: ”Då all inspiration till Dogborn har kommit från personer och platser här i min hemstad så kommer den här berättelsen alltid vara starkt associerad med Stockholms alla färger och oemotståndliga kontraster. STHLM Debut blir en helt fantastisk och viktig plattform för att bygga vidare på bron mellan vision och verklighet!”En svensk tiger. Manus/regi: Jonas Westbom. Producenter: Marcus Waltå och Eliza Jones.
En Svensk Tiger är en thriller som handlar om Jocke, en ung ensamstående pappa som måste rädda sin anarkistiska lillebror Tom från ett gäng korrupta poliser samtidigt som han måste ta hand om sin son.Jonas Westbom gick regilinjen på DI 2009-2012 och har sedan dess regisserat både Min bror Kollokungen och Innan vi dör på SVT.Markus Waltå och Eliza Jones gick producentlinjen på StDH 2012-2015 och har produktionsbolaget Grand Slam Film ihop.Jonas Westbom: “STHLM Debut har lotsat fram ytterst fina och personliga berättelser. Det tilltalet ser jag fram mot att behålla i min film, som är en intim familjehistoria, berättad som ett spännande action-drama!”Meril. Manus/regi: Victoria Verseau. Producent: Malin Hüber.
Alex och Meril möts under en resa till Thailand där de ska genomgå den könskorrigering de länge väntat på. De finner stöd i varandra och i gruppen av transpersoner som alla är där för att genomgå operationen. Meril är en film som söker skildra ett mellanförskap, en poetisk skildring som vågar gå dit det bränns.Victoria Verseau är konstnär och filmskapare utbildad vid Kungliga Konsthögskolan. Hon rör sig mellan uttryck som fotografi, rörlig bild, installation och performance. Victoria utgår från den egna erfarenheten som transperson där hennes praktik behandlar ämnen som transition, minne, genuskonstruktioner, samt den privata och den offentliga upplevelsen. Victoria är aktuell med kortfilmen Exercise One på GIFF/Folkets Bio 2017 samt en soloutställning på det konstnärsdrivna galleriet Hangmen Projects.Malin Hüber är curator och producent som främst arbetar med rörlig bild. Hennes praktik rör sig mellan en film- och konstkontext och hon arbetar nära med konstnärliga processer och uttryck som söker utmana traditionella genrer, Malin är verksam i HER Film.Victoria Verseau och Malin Hüber: “STHLM Debut är ett unikt tillfälle för oss att utveckla projektet Meril och få möjlighet att skapa ett nätverk med nya filmskapare. Av olika anledningar är antalet regissörer med transerfarenhet ytterst få – röster vi tar del av alldeles för sällan. Vi vill ta vara på detta tillfälle där Victoria kan utgå ifrån sin egen erfarenhet och lyfta fram en stark historia om vänskap och utanförskap.”Sagres. Manus/regi: Lovisa Sirén. Producent: Siri Hjorton Wagner.
Sagres är en film om tre generationer kvinnor i en familj som på sina egna sätt kämpar med att vara fria och självständiga. På en roadtrip genom Europa följer vi huvudpersonerna på en resa fylld av både systerliga konflikter och gemenskap.Lovisa Sirén är verksam som manusförfattare, filmregissör och klippare i Stockholm. Hennes filmer har prisbelönats i Startsladden GIFF och Uppsala Internationella Filmfestival. 2016 och 2017 var hon Guldbaggenominerad med kortfilmerna Audition och Baby. Hon var en av deltagarna i utvecklingsprogrammet Pure Fiction 2015. Hennes konstnärskap kretsar ofta kring de roller vi tilldelas i samhället och vad som förväntas av oss.Siri Hjorton Wagner är skådespelare och producent. Hon driver det egna produktionsbolaget [sic] film, som bl.a. producerat prisade kortfilmer som Lovisas Siréns Audition och Baby, samt Guldbaggevinnande 6A. Hennes filmskapande präglas av en vilja att inte bara berätta nya berättelser, utan också att kunna påverka vilka som berättar och hur vi gör det.Lovisa Sirén och Siri Hjorton Wagner: “Att komma med i STHLM Debut är perfekt för det läget vi är med filmen just nu. Att ha ett gäng andra filmare som brottas med samma eller liknande svårigheter och glädjerus i sina processer att bolla med är en oerhörd lyx. Vi är båda intresserade av öppna processer, och tror att STHLM Debut kommer vara helt rätt plats för det!”Scheme Birds. Regi: Ellen Fiske och Ellinor Hallin. Producent: Mario Adamsson.
I en bortglömd del av Skottland finns ett våldshärjat kvarter. Här bor den vilda tonårstjejen Gemma, en s.k. Scheme Bird, som aldrig säger nej till ett slagsmål. Hennes farfar Joseph, som är som en pappa för henne, är trött på våldet som har präglat generation efter generation. Men när han bygger om den lokala boxningsklubben för att hålla skönhetstävlingar för duvor börjar saker att förändras i kvarteret.Ellen Fiske är utbildad dokumentärfilmregissör vid StDH efter att ha studerat på Biskops Arnö och Birkagårdens dokumentärlinje. Hon har tidigare regisserat Moja Mama, Keep me Safe och Lone dads varav de sistnämnda utspelar sig i socialt utsatta områden i Skottland.Ellinor Hallin är fotograf och regissör utbildad vid Birkagårdens dokumentärlinje och StDH. Hon har jobbat som fotograf på flera uppmärksammade produktioner, både fiktion och dokumentärt.Tillsammans har Ellen och Ellinor tidigare gjort kortfilmen Det röda som belönades med hederspris i manustävlingen Efter Bergman 2012 och hade premiär på GIFF 2015.Mario Adamson är utbildad inom filmljud på Dramatiska Institutet och Stockholms Filmskola och har bland annat producerat den Guldbaggebelönade kortfilmen Still Born och I am round. Driver sedan 2011 produktionsbolaget Sisyfos Film Productions.“Vi tror att STHLM Debut är rätt forum för att med stöd och coachning utveckla den längre berättarformen och dramaturgin som väsentligt skiljer sig från de kortare filmer vi tidigare producerat och regisserat. Vi ser STHLM Debut som en möjlighet att var och en utveckla sig i våra respektive yrkesroller parallellt med filmen.”***Tidigare deltagare i STHLM Debut är: Anders Hazelius, Lizette Jonjic, Erik Green Petersson, Peter Grönlund, Frida Bargo, Elisabeth Marjanovic Cronvall, Marta Dauliute, Johanna Ställberg, Bonnie Skoog Feeney, Cecilia Forsberg Becker, Jesper Klevenås, Mathilde Dedye, Angela Bravo, Juan Libossart, Sanna Lenken, Gila Bergqvist Ulfung, Anna Persson, Shaon Chakraborty och Anna Weitz, Marcus Carlsson, Pella Kågerman, Hugo Lilja, Nathalie Álvarez Mesén, Hanna Högstedt, Lovisa Charlier, Nima Yousefi, Zanyar Adami, Jerry Carlsson, Anette Sidor, Rojda Sekersöz, Agneta Fagerström Olsson, Annika Hellström, Ahmed Abdullahi, Isabella Rodriguez, Anna Zackrisson, Ragnhild Ekner, Tobias Janson.För mer information eller frågor:
Anne-Marie Söhrman Fermelin, Film Stockholm/Filmbasen, 070-484 22 78, anne-marie.sohrman-fermelin@sll.se.
Beata Mannheimer, Filmregion Stockholm-Mälardalen, 076-79 61 440, beata.mannheimer@frsm.se.Bilden: Dealtagare och ledare i STHLM Debut, omgång 6. Övre raden från vänster: Ellinor Hallin, Ellen Fiske, Isabella Carbonell, Malin Hüber, Victoria Verseau, Jonas Westbom, Siri Hjorton Wagner, Lovisa Sirén. Nedre raden från vänster: Anne-Marie Söhrman Fermelin (Film Stockholm/Filmbasen), Elinor Forsberg (Stockholms filmfestival), Beata Mannheimer (Filmregion Stockholm-Mälardalen) och Florent Fagerström (Stockholms filmfestival). Foto: Mikael Ström/Film Stockholm.