STHLMSDOKUMENTÄRER I MAJORITET PÅ TEMPO

Publicerad: 2012-01-20

Tempo är Sveriges största dokumentärfestival och äger i år rum 6-11 mars i Stockholm. Tempo står även värd för tävlingarna Tempo Documentary Award, som är Sveriges största tävling för långfilmsdokumentärer, och Tempo Short Award, som delas ut till bästa korta svenska dokumentär, samt Filmbasens pris: New Doc som är ett dokumentärfilmspris för oetablerade filmare. Av de sju filmerna som är uttagna till det prestigefyllda Tempo Documentary Award har hela fyra filmer fått stöd från Film Stockholm: COLOMBIANOS, POJKTANTEN, LOVE ALWAYS CAROLYN och VÅGA MINNAS. Antalet anmälda filmer till Tempo ökar ständigt och slår i år nya rekord. Aldrig tidigare har intresset för svensk dokumentärfilm varit större och Tempo är en av de viktigaste arenorna för svensk dokumentärfilm. De nominerade filmerna till årets tävlingar är nu utsedda.Totalt 147 filmer har anmält sig till tävlingarna, vilket är en ökning med 13 % jämfört med året innan.

-Intresset för dokumentärfilm bara växer och jag är väldigt glad och stolt över att ha så många starka filmer bland årets tävlande, säger festivalchef Agneta Mogren. Det är särskilt glädjande att det är så många kvinnliga filmare och flera av tävlingsfilmerna kommer att ha världspremiär på Tempo, säger hon.

Två av de nominerade filmerna i huvudkategorin Tempo Documentary Award har världspremiär på Tempo och LOVE ALWAYS, CAROLYN av Malin Korkeasalo och Maria Ramström som öppnar festivalen får Sverigepremiär.

LOVE ALWAYS, CAROLYN av Malin Korkeasalo och Maria Ramström. Det sägs att bakom varje stor man finns en stor kvinna. Carolyn Cassady var kvinnan bakom två. Som hustru till beatnik-ikonen Neal Cassady och älskarinna till Jack Kerouac, såg Carolyn sin livshistoria och minnet av männen hon älskade kapas av mytbildare. LOVE ALWAYS, CAROLYN är ett intimt och elegant porträtt av en kvinna som aldrig kunde fly spåren av sin mans episka missöde.

VÅGA MINNAS av Ewa Cederstam får världspremiär på Tempo. I alla familjer finns det familjehemligheter, i Ewas är våldtäkten en sådan. Hon blev våldtagen som tonåring och gör nu en film om varför man inom familjen aldrig pratat om våldtäkten. Och vad är det hon själv egentligen vågar minnas?

ALLA VILDA av Lisa Belfrage och Marianne Gustavsson får världspremiär på Tempo och handlar om författaren Birgitta Stenberg. I början av 50-talet drog den då tonåriga Birgitta Stenberg från Sverige. Hon vägrade att leva som en kvinna av sin tid, istället sökte hon friheten ute i Europa. I roadmovien ALLA VILDA följer vi med henne på en resa ut i världen där hon efter mer än sextio år återser vänner, älskare och älskarinnor.
Tempo Documentary Award är Sveriges största tävling för svenska långfilmsdokumentärer (minst 50 minuter) och arrangeras i samarbete med Svenska Filminstitutet och Stockholms stad. Priset är 75 000 kronor vilka går till filmens regissör.

Tempo Short Award är tävlingen för svenska dokumentärfilmer som är max 30 minuter långa. Tempo Short Award arrangeras i samarbete med Svenska Filminstitutet (dokumentärfilmskonsulent Cecilia Lidin och kortfilmskonsulent Andra Lasmanis) och Filmregion Stockholm/Mälardalen. Priset är 25 000 kronor och går till filmens regissör.

New Doc är dokumentärfilmspriset för oetablerade, lovande dokumentärfilmare i Stockholms län. Vinnaren erhåller 50 000 kr varav 25 000 i teknikstöd från Filmbasen/Film Stockholm.

Nominerade filmer i Tempo Documentary Award:
ALLA VILDA av Lisa Belfrage och Marianne Gustavsson
AT NIGHT I FLY av Michel Wenzer
BIG BOYS GONE BANANAS!* av Fredrik Gertten
COLOMBIANOS av Tora Mårtens
LOVE ALWAYS, CAROLYN av Malin Korkeasalo och Maria Ramström
POJKTANTEN av Ester Martin Bergsmark
VÅGA MINNAS av Ewa Cederstam

Nominerade filmer i Tempo Short Award:
DON’T MENTION THE MUSIC av Magdalena Dziurlikowska och Niklas Rydén
KIIPA PAPA av Binyam Berhane
LOS TACHADOS av Roberto Duarte
MEDAN DU VAR BORTA av Frida Kempff
MEN PAPPA DÅ! av Kristina Levin
NEXT DOOR LETTERS av Sascha Fülscher
THE QUIET ONE av Ina Holmqvist och Emelie Wallgren

Nominerade filmer i New Doc:
9 SCENER OM VÅLD av Michael Krotkiewski
CLOWNMEDICIN av Ida Lindgren
PINOCCHIOS UTAN NÄSA av Irene Lopez
TAXI TANGO av Jessica Karlsson & Emilia Ramsin Barlas
VI VILLE SPRÄNGA VASA av Idji Maciel & Simon Moser

Tempo Dokumentärfestival är Sveriges största festival för dokumentär film, radio, foto och samtal och startade 1998. Festivalen äger rum varje år i mars med ca 90 filmer, radiodokumentärer och seminarier och lockar årligen runt 10 000 besökare. Tempo Dokumentärfestival arrangerar även förhandsvisningar och specialprogram samt skolbio och workshops för unga året runt. Nästa Tempo dokumentärfestival äger rum 6-11 mars 2012 på biograf Victoria, Rio, Moderna museet och Centrum för fotografi .