Stockholms kortfilmare håller världsklass – här är programmet för STOCKmotion filmfestival 2019

Publicerad: 2019-10-14

Nu släpps programmet för den sjätte upplagan av STOCKmotion filmfestival som hålls på Filmhuset den 11-12 oktober. Filmprogrammet är starkare än någonsin, med flera filmer som gjort succé och vunnit priser på internationella filmfestivaler.STOCKmotion filmfestival är en kortfilmsfestival som låter Stockholmsbaserade filmskapare i alla åldrar bidra i olika ålderskategorier – från 6 års ålder till vuxna professionella filmare.I år tävlar 54 filmer om en total prispott på 800 000 kronor.Höjdpunkter ur årets filmprogram:

  • Get Ready With Me av Jonatan Etzler, som är den andra svenska regissören genom tiderna som vunnit Oscar för bästa studentfilm.
  • Ingen lyssnar av Elin Övergaard nominerades till en Guldpalm för bästa kortfilm i Cannes och vann Startsladden på Göteborg filmfestival.
  • Fuck You av Anette Sidor fick ett hedersomnämnande vid den stora filmfestivalen i Toronto och valdes ut till tävlan på Locarno och Sundance.
  • 2:a klass av Jimmy Olsson har visats på över 100 festivaler och vunnit 25 priser.
  • The Ambassador´s Wife av Theresa Traore Dahlberg blev Guldbaggenominerad och har också tävlat på Torontos filmfestival och dokumentärfestivalen IDFA i Amsterdam.

– Det är kul att konstatera att så många Stockholmsfilmer tävlar på stora festivaler runtom i världen. Det säger verkligen något om den kreativa nivån och bredden i vår region, säger Joakim Blendulf, chef för Film Stockholm/Filmbasen, som arrangerar STOCKmotion.I årets seminarieprogram möter vi bland annat regissören Jesper Ganslandt som i ett fördjupande samtal berättar om sitt filmskapande, från debuten Farväl Falkenberg till bioaktuella 438 dagar, filmen om Martin Schibbye och Johan Perssons fångenskap i Etiopien.Se hela STOCKmotion-programmet på STOCKmotion.se.Årets omslagsbild till programtidningen kommer från filmen Miss Inga Issues av Dawid Ullgren. Foto: Nils Croné.OM STOCKMOTION FILMFESTIVALFilm Stockholm/Filmbasen arrangerade STOCKmotion första gången 2014, en filmfestival där filmskapare i alla åldrar ges plats på vita duken. Vår vision är att festivalen ska skapa en lustfylld rörelse kring den rörliga bilden och beröra både djupt och brett.Vi låter kortfilmen stå i fokus då den väger allt tyngre i takt med att medielandskapet förändras samt att ny och billigare teknik har gjort det möjligt för fler filmskapare, från pensionärer till skolbarn, att uttrycka sig. Välkommen att överraskas av både nybörjare och mer professionella filmares fantastiska berättelser!STOCKmotion är även Stockholms läns regionala uttagning till den nationella Novemberfestivalen.Kontaktpersoner:Rafael Franco, projektledare och filmprogramansvarig STOCKmotion, 070-484 22 80, rafael.souza@sll.se.Mikael Ström Jupiter, kommunikatör Film Stockholm/Filmbasen, 070-484 22 82, mikael.strom-jupiter@sll.se.Joakim Blendulf, chef Film Stockholm/Filmbasen, 070-484 22 08, joakim.blendulf@sll.se. Huvudpartners: Epidemic Sound, Filmtech
Samarbetspartners: ABF Stockholm, Cinemateket, Delight Studios, Filmcentrum, Film Capital Stockholm, Light in a Room, Ljud & Bildmedia, Ljudbang, OFF, Stockholms dramatiska högskola, Viareal, Video Assist Sweden, WIFT.