Stockholmspremiär för SECOND CLASS

Publicerad: 2013-08-15

Dokumentären SECOND CLASS av Marta Dauliute och Elisabeth Marjanović Cronvall hade premiär på Göteborgs filmfestival, visades på sommarens Almedalsvecka och nu kommer den äntligen till Stockholm! Möt filmskaparna vid premiärvisningen nu på fredag den 16 augusti kl 19.15 på Zita Folkets Bio. Läs mer om filmen och se trailerMarta och Elisabeth är utbildade vid Filmhögskolan i Göteborg (numera Akademi Valand Film) och har deltagit i Filmbasens talangprogram. De har också varit handledare för Filmbasens workshop Boot Camp. SECOND CLASS är gjord med stöd av Film Stockholm/Filmbasen.Röster om SECOND CLASS

Ett purfärskt exempel på en film som undersöker maktspelet mellan filmande subjekt och filmat objekt är ”Second Class” av Marta Dauliute och Elisabeth Marjanovic Cronvall. De följer en grupp litauiska gästarbetare från båten över Östersjön till den svenska landsbygden. ”Second Class” inleds med att filmarna försöker vinna de motvilliga männens förtroende, och under resans gång ifrågasätter männen kvinnornas intentioner,försöker förföra dem. Filmen landar i en tydlig markering av vilken makt kameran har över kroppen – i synnerhet en kropp från ett ”andra klassens” europeiskt grannland.

Hynek Pallas i essän ”Dokumentärboomen”, Helsingborgs Dagblad

Filmen lyfter frågan om det dokumentäras själva premiss. Vem har rätten att tolka och berätta andras historier med någon slags sanningsanspråk? Vad för slags bild, eller misärskildring, skapas? Second class fångar briljant, liksom i flykten, också den sortens mindervärdeskomplex som fattigdom lätt skapar.”Nej, men inte skall väl jag…” ”Nej, men inte är väl min historia värd att berätta…”
Maria Domellöf-Wik, GP

Boka biljett på 08-23 20 20 eller via internetbokningen hos Zita. Senast 30 min innan föreställningens början ska bokade biljetter hämtas ut.