STOCKmotion filmfestival intar Filmhuset i helgen

Publicerad: 2018-10-15

På fredag inleds STOCKmotion filmfestival på Filmhuset. Under två dagar visas 124 kortfilmer av talangfulla debutanter och redan välkända filmare från Stockholms län.Här tävlar Jerry Carlssons hyllade film Skuggdjur som redan kammat hem flera priser på internationella filmfestivaler, Ulrika Bandeira, Olivia Kastebring och Julia Gumperts dansfilm Juck som bland annat fått pris vid Berlin filmfestival samt Julia Thelins Brottas som fått pris vid barn och ungdomsfilmfestivalen BUFF i Malmö. Här tävlar också unga talanger som 9-åriga Richard Bjurström (lättviktsvinnare på STOCKmotion 2016) med animationsfilmen Bläckfiskjakten. En nyhet för i år är dessutom att VR-filmer får vara med och tävla.

Spännande seminarier

På festivalprogrammet finns även en rad spännande seminarier; bland annat ett existentiellt filmsamtal om liv och död samt ett samtal mellan regissörerna Ragnhild Ekner, Fanni Metelius och Marcus Carlsson om hur de upplevde sin långfilmsdebut. I Filmhuset kommer det också att bjudas på filmquiz med filmkritikern Wanda Bendjellouls blogg Feministisk filmfasta samt visas ett specialsammansatt filmprogram av Cinemateket med anledning av att STOCKmotion-arrangören Filmbasen fyller 10 år.

Prisutdelning

På lördag kväll avslutas filmfestivalen med att juryn, bestående av filmkritikern Emma Gray Munthe, regissören Goran Kapetanovic och producenten Anna Weitz, tillkännager årets vinnarfilmer. Prisutdelningen leds av filmaren Alexandra Dahlström, känd som skådespelare i filmen Fucking Åmål och filmaren Farzad Farzaneh, känd som programledare på SVT:s Barnkanalen.Varmt välkomna till en helg fylld av spännande kortfilm!Se hela STOCKmotions film- och seminarieprogram på stockmotion.se. Bild: Ur Skuggdjur.Bild: Ur Juck.Bild: Ur Brottas

Om STOCKmotion filmfestival

  • Film Stockholm/Filmbasen arrangerade STOCKmotion första gången 2014, en filmfestival där filmskapare i alla åldrar ges plats på vita duken. Vår vision är att festivalen ska skapa en lustfylld rörelse kring den rörliga bilden och beröra både djupt och brett.
  • Vi låter kortfilmen stå i fokus då den väger allt tyngre i takt med att medielandskapet förändras samt att ny och billigare teknik har gjort det möjligt för fler filmskapare, från pensionärer till skolbarn, att uttrycka sig. Välkommen att överraskas av både nybörjare och mer professionella filmares fantastiska berättelser!
  • STOCKmotion är även Stockholms läns regionala uttagning till den nationella Novemberfestivalen.