Storslam för Film Stockholms samproduktioner Syndabocken och Paradiset brinner

Publicerad: 2024-01-15

Paradiset brinner vinner Guldbaggen för bästa film. Foto: Anne-Marie Söhrman Fermelin/Film Stockholm.
Paradiset brinner vinner Guldbaggen för bästa film. Foto: Anne-Marie Söhrman Fermelin/Film Stockholm.

Film Stockholms samproduktioner belönades med hela tio Guldbaggar på måndagskvällens gala som hyllade 2023 års svenska filmer. Paradiset brinner av Mika Gustafson prisades som bästa film och Axel Peterséns Syndabocken tog hem hela sju Guldbaggar, vilket är rekord.

Guldbaggen för bästa film gick till Paradiset brinner av Mika Gustafson. Filmen kretsar kring tre systrar som står enade i en stökig men kärleksfull vardag utan föräldrar. Allt de behöver är varandra, sina vänner och tidsfördriv som inbrott i obevakade poolvillor. Regissören Mika Gustafson har även skrivit manus tillsammans med Alexander Öhrstrand. I rollerna ser vi Bianca Delbravo, Dilvin Asaad, Safira Mossberg och Ida Engvoll.

Axel Petersén tar emot Guldbaggen för bästa regi för Syndabocken, som fick rekordmånga sju Guldbaggar. Foto: Anne-Marie Söhrman Fermelin/Film Stockholm.

Axel Petersén tar emot Guldbaggen för bästa regi för Syndabocken, som fick rekordmånga sju Guldbaggar. Foto: Anne-Marie Söhrman Fermelin/Film Stockholm.

Syndabocken av Axel Petersén tog hem hela sju Guldbaggar: bästa regi, bästa manliga skådespelare i en huvudroll (Joel Spira), bästa manliga skådespelare i en biroll (Christopher Wagelin), bästa foto (Josua Enblom), bästa klippning (Robert Krantz), bästa ljuddesign (Andreas Franck) och bästa originalmusik (Baba Stiltz). Syndabocken handlar om lotterisvindlaren Dimman som kommer till Malta för att överraska sin forne vän och kollega inför hans bröllop.

Guldbaggen för bästa dokumentär gick till Miraklet i Gullspång av Maria Fredriksson. Filmen – som följer två systrar som en dag möter en kopia av deras sedan länge döda syster – var även nominerad i kategorierna bästa film, bästa regi och bästa klippning.

– Vi på Film Stockholm vill rikta ett stort grattis till alla de välförtjänta Guldbaggevinnarna. Vi är stolta att ha bidragit som samproducent till att de här fantastiska filmerna har blivit till, säger Kristina Colliander, vd på Film Stockholm. 

Se hela listan på vinnare och nominerade på Guldbaggens webbsida: https://www.guldbaggen.se/ 

***

Film Stockholm AB är en regional filmfond med uppdrag att skapa förutsättningar för film- och tv-produktion i huvudstadsregionen genom samproduktion, filmkommissionär verksamhet och talangutveckling. Bolaget ägs av Region Stockholm och drivs i nära samarbete med Stockholms stad.