Tempofestivalen, bästa året någonsin?

Publicerad: 2014-03-10

Vi finns i stan hela denna vecka för att frossa i Tempofestivalens mångsidiga program. Årets festival har UTOPIA som tema och nytt för i år är också ett särskilt fokus på transmedia, bland annat genom ett 48 timmars hackaton! Onsdag den 5 mars visas första omgången filmer som tävlar om New Doc samt ett antal spännande work in progress, bland annat medverkar deltagare i talangprogrammet STHLM Debut.Kl 17-19 på Strand bjuder Filmbasen och Filmregion Stockholm Mälardalen på ett mingel där vi svarar på frågor om STHLM Debut och berättar om vår nya Crowdfundingfond.Festivalen invigs redan tisdag den 4 mars med Att skiljas av Karin Ekberg (kommunikatör på Filmbasen).

Torsdag 6 mars visas andra New Doc-blocket och studenter från StDH och Akademi Valand Film berättar om sina filmprojekt och visar klipp. Senare på kvällen är det värt att trotsa kylan och kolla in konstprojektet Where Dreams Cross under Liljeholmsbron (gratis), curerat av Filmbasens koordinator Åsa Segerstedt Falewicz!

Fredag 7 mars bjuder bland annat på en massa nya och klassiska långfilmsdokumentärer, tävlingssektionen Tempo Short Award samt ett seminarium om filmklippning som utgår från misslyckanden.

På lördagen ges en efterlängtad masterclass av dokumentärlegenden Kim Longinotto, det ges också möjlighet att fördjupa sig i ljudläggning och på kvällen är det förstås traditionsenligt prisutdelning och fest.Som tur är finns sedan en sista festivaldag kvar för att hinna se alla filmer man missat under den späckade veckan, det vill säga om man inte väljer att kolla in Marcus Lindeen (Ångrarna) och hans spännande performance om dagdrömmar på Dramalabbet.

Kolla också in alla spännande seminarier, musik- och konstdokumentärer, klubbarrangemang,radiodokumentärer och sidoprogram i form av utställningar mm.Svårt att välja? Tempo har tagit fram festivaltips utifrån några olika personlighetsprofiler. Men då måste man förstås först välja om man är en romantiker, cineast, aktivist eller hårdhudad… För dig som vill vara mer spontan rekommenderar vi att hålla utkik efter festivalbloggen där tipsen kommer regna med kort varsel och efter personlig smak.Borde du vara med i programmet? Det går fortfarande! Gör en 3 min radiodokumentär och skicka in senaste 15 februari.