Till minne av Emma

Publicerad: 2012-07-03

För en vecka sedan möttes jag och mina kollegor av ett mycket sorgligt besked. En av Sveriges mest talangfulla unga producenter, Emma Kjellander, lever inte längre. Det är med stor saknad som jag konstaterar att Emma inte fortsatt kommer att vara en betydelsefull del av det svenska film- och kulturlivet. Jag kommer att minnas Emma för hennes brinnande engagemang, uppriktighet, värme och stora begåvning.

Emma Kjellander hade sin bakgrund i teater- och klubbvärlden och jobbade bl.a. under flera år som en mycket uppskattad projektledare och chef för den nyskapande delen av Riksteatern: JAM. Hon var dessutom en av grundarna och producenterna till burleskklubben Hoochy Coochy Club. Emma blev genom sitt stora engagemang en kulturpersonlighet som har betytt mycket för kulturlivet i Stockholm de senaste tio åren.

För några år sedan inledde hon ett mycket vitalt samarbete med Fijona Jonuzi, en av Sveriges mest lovande filmregissörer. Produktionen av de två kortfilmerna: GIRL och ASTRID, väckte stor uppmärksamhet i Sverige och utomlands. GIRL blev bl.a. uttagen till den mycket prestigefyllda Sundance-festivalen och Startsladden på Göteborgs filmfestival.

Emma Kjellander blev 34 år. Jag och mina kollegor på Filmbasen sänder våra varmaste tankar till hennes anhöriga, vänner och kollegor. Vi kommer att sakna dig.

/Joakim Blendulf