Tre nya projekt till STHLM Debut

Publicerad: 2014-04-08

Anders Hazelius Peter Grönlund Erik Green Petersson
Av närmare 30 ansökningar har tre projekt valts ut till STHLM Debut 3, vår satsning på långfilmsdebuterande regissörer och producenter i Stockholm-Mälarregionen. Bredden på ansökningarna har varit stor. De tre utvalda projekten till STHLM Debut omgång 3 är: TJUVHEDER – regissör Peter Grönlund, producent Frida Bargo, B-Reel Feature Films, GERILLA – regissör Anders Hazelius, producent Lizette Jonjic, Migma film och BARN AV SIN TID – regissör Erik Green Petersson.
Bland de nio team som kallades till intervju var könsfördelningen mellan upphovsmännen 50/50. Tidigare deltagare i STHLM Debut är: Elisabeth Marjanovic Cronvall, Marta Dauliute, Johanna Ställberg, Bonnie Skoog Feeney, Cecilia Forsberg Becker, Jesper Klevenås, Mathilde Dedye, Angela Bravo, Juan Lissboart, Sanna Lenken, Gila Berqvist Ulfung, Anna Persson, Shaon Chakraborty och Anna Weitz.
STHLM Debut är en satsning för långfilmsdebuterande regissörer och producenter i Stockholm-Mälardalsregionen, i samarbete mellan Filmregion Stockholm-Mälardalen, Film Stockholm/Filmbasen och Stockholms Internationella Filmfestival. Huvudfinansiär är Stockholms läns landsting.
Erik Green Petersson, regissör BARN AV SIN TID:
– Jag tror väldigt mycket på samarbete mellan filmskapare istället för att alla går sin egen väg. Att vi utbyter idéer och erfarenheter med varandra. Det behövs extra mycket tror jag i steget från kortfilm till långfilm. Hela satsningen med STHLM Debut känns väldigt seriös och väl genomtänkt. Det känns mycket spännande och kul att vara med.
Anders Hazelius, regissör GERILLA:
– Gerilla började som en kärleksförklaring till Stockholm, till människorna som lever här och drömmarna de bär på. Därför känns det viktigt att regionens resurscentrum tror på oss. Jag hoppas också på att hitta nya filmkompisar. För trots att vi filmare sysslar med ett massmedium blir vi ofta öar. Det är särskilt dumt nu när en filmvåg sveper över Stockholm. Den vill jag att GERILLA ska vara en del av.
Peter Grönlund, regissör TJUVHEDER:
– STHLM Debut innebär ökade möjligheter för en debutant. Att få kreativ input och coaching, att kunna dela erfarenheter och diskutera med kollegor, samt även att få ekonomiskt stöd, kommer att gynna projektet.

KORT OM PROJEKTEN
GERILLA
Stockholm. Alla är upptagna med att älska sig själva. GERILLA är en film om jakten på bekräftelse i dagens ”like”-samhälle. Om en revolution som startas på YouTube. Om att förverkliga sig själv genom att förändra världen
Anders Hazelius är regissör och manusförfattare. Han har läst konstvetenskap och filmvetenskap på universitet och är utbildad på Filmhögskolan i Göteborg. Han har bland annat gjort filmerna FRÄMMANDE LAND (2010), BAGGY (2011) och FÖRSTA GÅNGEN (2013) som tilldelades pris för bästa kortfilm på Berlinale.
BARN AV SIN TID
Samir, 14 år stiger med sin bror Nader, 19 ur en lastbil en varm sommarnatt någonstans i Sverige. De söker asyl och hamnar på ett asylboende i en nedgången svensk småstad. I samma småstad åker Vilde, 14 år ensam runt på sin skateboard dagarna i ända. Hennes liv verkar bestå av inget annat än en längtan bort. När Samir och Vilde en dag träffas så händer någonting med dem. De börjar umgås varje dag. De börjar skapa drömmar och en tro på att livet är något mer än att bara överleva.
Erik Green Petersson är producent, regissör och manusförfattare. Han har gått Kulturamas Filmlinje och driver sitt eget filmbolag Envis Film. Han har gjort flera filmer på teman om kön, genus, identitet och självbild. Han har tidigare gjort filmerna VÅGOR AV LÄNGTAN (2011), HOLGER OCH VILDE (2010), ETT UNDERBART LIV (2007).
TJUVHEDER
TJUVHEDER är ett socialpolitiskt drama som skildrar en kvinnas kamp för att få tillvaron att fungera på samhällets absoluta botten. Filmen rör sig i ett spektrum av nerv och puls, andhämtning och rent associativa och tidsupplösande sekvenser. Det är en berättelse om bristen på solidaritet i vår tid – och om vikten av densamma. Hur ser omgivningen på de människor som inte kan leva upp till rådande normer? Är det möjligt att helt ställa sig utanför samhället? Vad blir i så fall kon­sekvenserna?
Peter Grönlund är regissör, producent och manusförfattare. Han regidebuterade 2009 med kortfilmen JONNY HEISKANEN. Denna följdes av BRÖDERNA JAUUKA (2010) och (2011) utkom filmen GLÄNTAN, vilken fick juryns pris för bästa foto vid Uppsala kortfilmsfestival samt Guldbaggenominerades 2013 i kategorin Bästa kortfilm.
För mer information eller frågor:
Anne-Marie Söhrman Fermelin, Film Stockholm/Filmbasen, 070-484 22 78.
Beata Mannheimer, Filmregion Stockholm-Mälardalen, 076-79 61 440.
För pressbilder kontakta: Jonas Feinberg, 070-349 24 10.
Läs mer om STHLM Debut