UTLYSNING: WEBISODES – Att skapa en kortserie

Publicerad: 2017-01-13

Det korta serieformatet har de senaste åren blivit allt mer uppmärksammat på så väl tv- som webbkanaler och streamingtjänster. Därför lanserar Filmbasen i samarbete med norska Mediefabrikken under 2017 workshopen WEBISODES: Att skapa en kortserie.Workshopen WEBISODES riktar sig till dig som är i utvecklingsfasen av en kortserie och vill ta den från en idé till ett skarpt projekt. Under workshopens gång kommer du som deltagare få arbeta med att hitta kärnan i din berättelse, lära dig hur processen för att skapa en kortserie från pitch till produktion kan gå till, samt hur den färdiga serien kan nå ut och hitta en publik.Genom kreativa övningar och i mötet med processledare, föreläsare och andra medverkande utvecklar deltagarna sina projekt under två träffar á 4 dagar. Den första träffen sker i Oslo mellan 13-17 mars och den andra träffen i Stockholm mellan 24-28 april. Mellan träffarna kommer deltagarna att få i uppgift att på egen hand ta fram en större presentation för projektet. Målet är att alla projekten i slutet av workshopen ska vara redo att kunna pitchas för tv-kanaler och streamingtjänster eller börja produceras för en webbkanal.Huvudsaklig processledare för workshopen är manusförfattaren Robert Andersson som bland annat är en av skaparna bakom SVT-serien Boys, samt personal från Filmbasen och Mediefabrikken. Workshopen kommer också gästas av ett flertal andra manusförfattare, regissörer, producenter och beslutsfattare som alla har erfarenhet av att arbeta med serier för det korta formatet.Vem kan söka?
Alla som är i färd med att utveckla en kortserie för tv eller webb och som är bosatta eller huvudsakligen verksamma i Stockholms län (norska sökande, se Mediefabrikkens riktlinjer). Med en kortserie avses en serie med flera episoder och en avsnittslängd som inte är tänkt att överstiga 20 minuter. Den sökande ska vara en eller flera av projekts kreativa skapare (manusförfattare/regissör/producent). Varje projekt kan ha max 3 deltagare. Projektet som ska utvecklas under workshopen ska befinna sig i fasen mellan idé och produktion. Du/Ni kanske har gjort en projektbeskrivning, är igång med att skriva manus eller börjat provfilma. Det viktigaste är att det finns en tydlig vision om projektet och som går att beskriva för andra. Alla genrer är välkomna, såväl fiktion som animation och dokumentär. Projektet får inte redan haft premiär eller vara kopplat till en tv-kanal.Vad krävs av dig som deltagare?
För att kunna delta i workshopen måste du/ni vara villiga att dela med er av ert projekt, men också att ge feedback på de andra deltagarnas projekt. Då workshopen är ett nordisk samarbete mellan Filmbasen och Mediefabrikken är utbytet av erfarenheter över landsgränserna ett viktigt inslag. Du/Ni måste därför kunna medverka vid samtliga workshopdagar och vara villig att övernatta i både Oslo och Stockholm tillsammans med de andra deltagarna under båda träffarna.Eftersom du/ni i slutet av workshopen ska vara redo att pitcha ditt/ert projekt inför potentiella finansiärer och beslutsfattare inom branschen bör tid avsättas för att kunna utveckla projektet på egen hand mellan kurstillfällena.Hur söker du?
Ansökan sker genom en kort beskrivning av projektet (max en halv A4), samt en beskrivning av vilka du/ni som söker är och har gjort tidigare (max en halv A4). Du är också välkommen att bifoga en länk till en video om högst tre minuter där du har möjlighet att visa provfilmningar eller presentera projektet på ett visuellt sätt.Deadline för att skicka in ansökningar är 20 januari. Ansökan sker till mailadress: workshop@filmbasen.se. Om ditt/ert projekt blir aktuellt för kursen kommer du/ni att kallas på intervju under vecka 6. Besked om du har blivit antagen ges senast vecka 7. Övrigt
Workshopen är gratis, resor och logi ingår. Har du frågor kring workshopen eller hur man söker kontakta anne-marie@filmbasen.se.Bilden: Ur Boys. Foto: Knut Koivisto.