Välkommen på filmkväll på Filmbasen 19 mars

Publicerad: 2019-03-27

Välkommen till filmkväll på Filmbasen tisdag 19 mars! Vi inleder ett med samtal mellan filminstitutets nya kortfilmskonsulent Ami Ekström, Tina Pettersson, handläggare för film och teater på Konstnärsnämnden, och Helena Ingelsten som arbetar med kortfilm på SVT. Efter det visar vi kortfilmerna Jamila av Sophie Vukovic, Ingen lyssnar av Elin Övergaard, Sorry not sorry av Julia Thelin och Sonjas Grill av Måns Nyman.Kvällens schema:
17.00-18.00 Samtal med Ami Ekström, Tina Pettersson och Helena Ingelsten. Filmbasens Anne-Marie Söhrman Fermelin modererar samtalet.
18.00-18.30 Mingel/fika.
18.30-20.00 Filmvisning (Q&A efter varje film, ledd av Filmbasens filmkonsulent Ivana Lalovic).
20.00 Hejdå.Vill du komma? Osa i förväg till osa@filmbasen.se!
Filminfo:Sonjas grill av Måns Nyman, 7 min.
På Sonjas grill sitter Bella och väntar på sin kille Gabbe. En gammal sms-konversation mellan Gabbe och hans ex sätter saker i deras relation i perspektiv. Ett gräl förpackat i en stilistisk smällkaramell på rim, säkert levererade av Bella (Linda Pira) och Gabbe (Pablo Leiva Wenger).Jamila av Sophie Vukovic, 14 min.
Hon är på väg ut ur hemmet när hon ser kuvertet. Jamilas familj har fått avslag på asylansökan. Hon låtsas inte om det, drar lillasyster med sig till skolan och möter upp kompisarna. Men vart hon än vänder sig ser hon dem plötsligt överallt – poliserna. Sophie Vukovic (Shapeshifters GFF 2017) ger en drabbande inblick i en uppväxt präglad av ovisshet.Sorry not sorry av Julia Thelin, 14 min.
Feride (Gizem Erdogan) är på väg hem efter en fest när hon möts av en grupp skönsjungande unga killar i en träbåt. När båten krånglar får de oväntad hjälp av Feride som, utan sitt medgivande, dras vidare ut i Stockholmsnatten. Julia Thelin (Push It GFF 2017, Brottas GFF 2018) är tillbaka med en lika rå och obehaglig som humoristisk studie i makt.Ingen lyssnar av Elin Övergaard, 15 min.
Ett nytt HVB-hem för ensamkommande flyktingbarn skall öppnas och kommunen har bjudit in till samtal med de boende i området. Elin Övergaard (Förebilder GFF 2017) ställer frågor om polarisering, normalisering och vems åsikter som räknas under ett tumultartat stormöte.Bilder: Från Ingen lyssnar, Jamila, Sonjas grill och Sorry not sorry. Filmpresentationer från GIFF:s festivalprogram.