”Nya Röster STHLM har hjälpt mig att hitta min röst”

Publicerad: 2022-10-11

Syntolkning: Montage med närbilder på Parmida Hamdollazadehkive och Clara Vida. Foto: Kotryna Juskaite och Fanny Marika Jansson.

Nu tar Film Stockholm AB emot ansökningar till den nya omgången av vårt talangprogram Nya röster STHLM, där deltagarna får möjlighet att utveckla en kortfilm inom ramen för programmet. Inför ansökningsdeadline den 17 oktober passar vi på att ta tempen på två av deltagarna i den nuvarande omgången, Clara Vida och Parmida Hamdollazadehkive.

Hur har ni upplevt Nya röster STHLM så här långt?
Clara: “Bara positivt. Jag har fått träffa människor jag aldrig annars skulle ha träffat, varit med på festivaler, filmvisningar och workshops som jag aldrig annars skulle ha närvarat på och jag har känt mig välkommen och inbjuden varenda sekund.”

Parmida: “Jag har haft en fantastisk upplevelse av Nya Röster STHLM. Är så otroligt tacksam för alla möjligheter och nya upplevelser som programmet har gett mig. Stödet från Jerry (Carlsson, coach under Nya röster STHLM) har varit ovärderligt. Jag tror nog inte att jag skulle klarat att skapa min kortfilm utan allt och alla inblandade.”

”Nya Röster STHLM har hjälpt mig att hitta det som urskiljer mitt filmskapande från andra”

Vad har Nya röster STHLM betytt för er som filmare?
Clara: “Nya Röster STHLM har gett mig ett sammanhang att få ställa frågor kring mitt och andras arbete, och jag har lärt mig mycket av att få lyssna till andras processer. Jag har kommit ett stort steg framåt i mitt filmarbete och min egen utveckling som regissör.”

Parmida: “Jag har alltid haft svårt att svara på den klassiska frågan ’Vem är du som filmskapare?’ och ’Vad för typ av filmer vill du göra?’. Men jag fick faktiskt den frågan ställd till mig nu några veckor efter att vi har wrappat min kortfilm och jag kunde för första gången utan problem svara på det. Och mitt svar var genuint! Kanske låter klyschigt men min tid på Nya Röster STHLM har hjälpt mig att hitta min röst som kreatör, utforska och hitta det som urskiljer mitt filmskapande från andra.”

Vad har Nya röster STHLM bidragit med under produktionen av er film?
Clara: “Nya röster har gjort otroligt mycket för produktionen. Inte minst stipendiet. Utan pengarna skulle vi aldrig lyckats få ihop en så fin och proffsig produktion som det blev och jag skulle aldrig ha lärt mig så mycket som jag gjorde av att få arbeta i en sådan produktion. Att ha en stödgrupp under inspelning samt en mentor att höra av sig till var väldigt stor trygghet för mig.”

Parmida: “Under alla träffar har vi haft specifika teman kring filmskapande som vi gått igenom. Allt från manusskrivande till postproduktion. Det som hjälpt mig mest generellt har definitivt varit manus- och regiträffarna. Under regiträffen gick Jerry igenom med oss vad en regissör faktiskt gör som konstnärlig ledare. Jag insåg att mycket låg på god kommunikation från regi, både förproduktion men även under produktion, som gör att en inspelning kan rulla smidigt. Det hade jag väldigt mycket i åtanke, och kände att det definitivt underlättade för oss att ha god kommunikation mellan avdelningarna.” 

Har ni några tips till den som tänkt söka till den nya omgången?
Clara: “Var modig och ha kul!”

Parmida: “Sök med en idé som ligger nära hjärtat! Jag tror starkt på att vi skapar som bäst när vi är passionerade över berättelsen. Och med passion blir vi mer pepp att genomgå en tuff men fantastisk upplevelse att skapa våra första kortfilmer.”

Om Nya röster STHLM

Nya röster STHLM består dels av ett stipendium, dels av handledning från idé till färdig produktion. Vid varje deadline väljer Nya röster STHLM ut 4–6 projekt att arbeta med under projektperioden. Nya röster STHLM kommer att sträcka sig från februari till november 2023, med 5 träffar som kommer ske oftare under våren. Tidpunkter för träffarna anpassas efter gruppens behov, inklusive om det blir dagtid, kvällar och/eller helger. Det tillkommer extra träffar och events under året, som kan vara t. ex. under filmfestivaler. Du får coachning samt ett stipendium eller samproduktionsinsats som blir cirka 50 000 kronor per projekt.

Nya röster STHLM riktar sig till dig som har gjort en kortfilm eller flera och vill fortsätta utveckla ditt filmspråk och berättande. Ditt kortfilmsprojekt kan vara fiktion eller hybrid. För att söka behöver du vara bosatt och verksam i Stockholms län. Det går att söka ensam eller tillsammans med eventuell manusförfattare och producent.

Ansökan

Sista datum att söka är den 17 oktober 2022 (sök gärna tidigare!) Läs mer och ansök här.