Här är deltagarna i Film Stockholm Debut 2

Publicerad: 2022-10-21

Syntolkning: Gruppbild på deltagarna i Film Stockholm Debut 2: Sofia Ferguson, Amanda Adele Björk, George Ivanov, Alicia Hansen, Stina Eriksson, Lode Kuylenstierna. Foto: Mikael Ström Jupiter/Film Stockholm.

Nu startar den andra omgången av talangutvecklingsprogrammet Film Stockholm Debut, som stöttar långfilmsdebutanter med både finansiell utvecklingsinsats och praktiskt projektstöd. Här är den nya omgångens utvalda projekt.

Film Stockholm Debut är ett utvecklingsprogram för långfilmsdebutanter och drivs av den regionala filmfonden Film Stockholm AB. Programmet bygger på de erfarenheter och metoder som arbetats fram under organisationen Filmbasens tidigare talangprogram såsom STHLM Debut och Pure Fiction. Nu är det klart vilka projekt som kommer att delta i den andra omgången.

– Att skapa och driva ett filmprojekt kan i perioder kännas som en rätt ensam och svårnavigerad resa som regissör eller manusförfattare. Att delta i Film Sthlm Debut – och därmed få ingå i ett kreativt och tryggt kollektiv tillsammans med andra regissörer och manusförfattare – är en ynnest. Med denna satsning så känns vägen till en färdig långfilm inte bara görbar, utan lustfylld, säger Amanda Adele Björk, som deltar i Film Stockholm Debut med projektet Hysterika.

Film Stockholm Debut 2 startar under hösten 2022 och pågår i cirka ett år.

Här är projekten som deltar i Film Stockholm Debut 2022:

Dårar & barn

av Alicia Hansen. Producent: Stina Eriksson.

Om filmen: I Dårar & barn får vi följa 37-åriga Simone som lever ett dekadent och fartfyllt liv i Stockholm när hon – trots spiral – blir gravid. För att undvika att göra vänner och familj besvikna väljer Simone att behålla barnet med hoppet om att modersinstinkten ska komma med tiden – men det visar sig vara ett stort misstag.

Hysterika

av Amanda Adele Björk.

Om filmen: Långfilmsprojektet Hysterika beskrivs kanske bäst som en feel good-film i en feel bad-kontext. Ingrid, 30, befinner sig i en djup kris och tycks plötsligt vara helt oförmögen att hantera det liv som hon förväntas klara av. Hon hamnar därför på en psykiatrisk avdelning för första gången i sitt liv. Bepansrad med svart humor och cynism försöker Ingrid sicksacka sig igenom en sårig tid i livet.

Rikets sal

av Lode Kuylenstierna. Producent: Manga Minja.

Om filmen: Rikets sal är en autofiktiv mosaik av ett flertal individers sammanflätade hemliga dubbelliv, mellan trossamfundens stränga doktrin och längtan efter kärlek, tillhörighet och mening i det frikyrkotäta samhället Jönköping, där tecken på jordens undergång pyr i var och varannans undermedvetna.

Stammen

av George Ivanov. Producent: Sofia Ferguson.

Om filmen: Vi följer Lisa, en ensamstående mamma som är mitt upp i en personlig kris och brottas med katastroftankar. En allvarlig incident på jobbet tvingar henne att bryta upp och lämna allt. Lisa återuppfinner sig själv i ett kollektiv, som präglas av radikal klimataktivism och spiritualism. Men kollektivets allt radikalare protestaktioner driver Lisa mot katastrofen. Stammen rör sig fritt mellan psykologisk thriller och skruvad samtidsskildring – en film om hur man släpper ångesten och lär sig omfamna apokalypsen.

Om Film Stockholm Debut

Film Stockholm Debut 2 består dels av en finansiell utvecklingsinsats, dels av praktiskt projektstöd. I denna omgång ingår även en manuscoach knuten till varje projekt. Manuscoachen förmedlas av Centrum för dramatik.

Fyra projekt är utvalda till den andra omgången av Film Stockholm Debut. Inom programmet tas en individuell utvecklingsplan fram för varje projekt, där en bedömning görs hur utvecklingsinsatserna inom Film Stockholm Debut bäst ska användas. Under programmets gång träffas deltagarna i skräddarsydda workshops, individuella möten och möten i grupp.

Läs mer om Film Stockholm Debut, presentationer av deltagarna och fler citat på Filmstockholm.se.

Tidigare deltagare i Film Stockholm Debut:

Blåsfisken av Elin Övergaard och Manne Indahl. Producenter: Maria Larsson Guerpillon och Charlotte Most.
Hud mot hud av Nanna Blondell. Producent Siri Hjorton Wagner.
Min bästa väns bebis av Sophie Vuković. Producenter: Eliza Jones och Markus Waltå.

Film Stockholm Debut genomförs av Film Stockholm AB med stöd av Svenska Filminstitutets krisstöd Talent To Watch.