Deltagare i Film Stockholm Debut 2

Syntolkning: Gruppbild på deltagarna i Film Stockholm Debut 2: Sofia Ferguson, Amanda Adele Björk, George Ivanov, Alicia Hansen, Stina Eriksson, Lode Kuylenstierna. Foto: Mikael Ström Jupiter/Film Stockholm.

Deltagarna i Film Stockholm Debut 2: Sofia Ferguson, Amanda Adele Björk, George Ivanov, Alicia Hansen, Stina Eriksson, Lode Kuylenstierna. Foto: Mikael Ström Jupiter/Film Stockholm.

Nu startar den andra omgången av talangutvecklingsprogrammet Film Stockholm Debut, som stöttar långfilmsdebutanter med både finansiell utvecklingsinsats och praktiskt projektstöd. Här är den nya omgångens utvalda projekt.

Film Stockholm Debut är ett utvecklingsprogram för långfilmsdebutanter som drivs av den regionala filmfonden Film Stockholm AB med stöd från Filminstitutets krisstöd Talent to Watch. Programmet bygger på de erfarenheter och metoder som arbetats fram under organisationen Filmbasens tidigare talangprogram såsom STHLM Debut och Pure Fiction. Nu är det klart vilka projekt som kommer att delta i den andra omgången.

Film Stockholm Debut 2 startar under hösten 2022 och pågår i cirka ett år.

Här är projekten som deltar i Film Stockholm Debut 2022:

Dårar & barn

av Alicia Hansen. Producent: Stina Eriksson.

Om filmen: I Dårar & barn får vi följa 37-åriga Simone som lever ett dekadent och fartfyllt liv i Stockholm när hon – trots spiral – blir gravid. För att undvika att göra vänner och familj besvikna väljer Simone att behålla barnet med hoppet om att modersinstinkten ska komma med tiden – men det visar sig vara ett stort misstag. 

Om filmskaparna: Alicia Hansen är utbildad vid Alma Lövs Manusutbildning och Stockholms Konstnärliga Högskola. 2015 gjorde hon den feministiska porrfilmen Female Fantasy. Därefter har hon arbetat tätt ihop med regissör/fotograf Sara Thisner och tillsammans har de gjort kortfilmer och humorsketcher som bl.a. visats på Göteborgs Konsthall och Stockholms filmfestival.
Stina Eriksson är utbildad inom filmvetenskap vid Göteborgs Universitet och filmproduktion på Katrinebergs Folkhögskola. Hon har producerat flertalet kortfilmer samt frilansat som produktionsledare och inspelningsledare.
Alicia och Stina driver tillsammans Prolaps Produktion.

“Det ska bli jätteroligt att få träffa andra filmskapare som står inför liknande utmaningar och befinner sig på samma nivå i arbetslivet, av tidigare erfarenhet tycker jag talangprogram förebygger konkurrens genom att man delar tips och kunskap med varandra. Vidare tror jag att kontinuerliga träffar med klass, möten med dramaturg samt ekonomiskt stöd är en jättebra förutsättning för att ta sitt projekt till nästa nivå och öka chanserna till ytterligare finansiering.” /Alicia

Hysterika

av Amanda Adele Björk.

Om filmen: Långfilmsprojektet Hysterika beskrivs kanske bäst som en feel good-film i en feel bad-kontext. Ingrid, 30, befinner sig i en djup kris och tycks plötsligt vara helt oförmögen att hantera det liv som hon förväntas klara av. Hon hamnar därför på en psykiatrisk avdelning för första gången i sitt liv. Bepansrad med svart humor och cynism försöker Ingrid sicksacka sig igenom en sårig tid i livet. 

Om filmskaparen: Amanda Adele Björk är regissör och manusförfattare. Hon utbildade sig på Stockholms dramatiska högskola, TV-producentlinjen. År 2019 vann hon Svenska Filminstitutets pris Wild Card med Hysterika och med kortfilmen Ladda Ur blev hon 2020 utnämnd till Future Frames av European film promotion. Amanda har även arbetat som regissör och manusförfattare på SVT. Kortfilmen Ingiis vakna, som är en pilot till Hysterika, blev shortlistad till Guldbaggen 2022.

”Att skapa och driva ett filmprojekt kan i perioder kännas som en rätt ensam och svårnavigerad resa som regissör eller manusförfattare. Att delta i Film Sthlm Debut – och därmed få ingå i ett kreativt och tryggt kollektiv tillsammans med andra regissörer och manusförfattare – är en ynnest. Med denna satsning så känns vägen till en färdig långfilm inte bara görbar, utan lustfylld.” /Amanda

Rikets sal

av Lode Kuylenstierna. Producent: Manga Minja.

Om filmen: Rikets sal är en autofiktiv mosaik av ett flertal individers sammanflätade hemliga dubbelliv, mellan trossamfundens stränga doktrin och längtan efter kärlek, tillhörighet och mening i det frikyrkotäta samhället Jönköping, där tecken på jordens undergång pyr i var och varannans undermedvetna.

Om filmskaparen: Lode Kuylenstierna tog examen från masterprogrammet i fri konst vid Kungliga Konsthögskolan, Stockholm, 2017, och han fick ett erkännande för sitt examensarbete Homo digitalis. Han är utbildad inom filmproduktion och har en bred erfarenhet som regissör inom reklam- och kortfilm, radioteater, experimentell film samt skulptur och måleri. Hans verk har visats på gallerier, institutioner och filmfestivaler världen över, exempelvis hybridfilmen Homo Sacer.

Det känns lyxigt och kul att vara med! Det är min förhoppning att mitt deltagande kommer hålla mig på tårna för en både kärleksfull och kompromisslös väg genom utvecklingsprocessen. I samarbetet med inblick i andras och mitt egna projekt ser jag en möjlighet till fördjupning och vidareutveckling från mina egna konventioner. /Lode

Stammen

av George Ivanov. Producent: Sofia Ferguson.

Om filmen: Vi följer Lisa, en ensamstående mamma som är mitt upp i en personlig kris och brottas med katastroftankar. En allvarlig incident på jobbet tvingar henne att bryta upp och lämna allt. Lisa återuppfinner sig själv i ett kollektiv, som präglas av radikal klimataktivism och spiritualism. Men kollektivets allt radikalare protestaktioner driver Lisa mot katastrofen. Stammen rör sig fritt mellan psykologisk thriller och skruvad samtidsskildring – en film om hur man släpper ångesten och lär sig omfamna apokalypsen.

Om filmskaparna: George Ivanov är regissör och manusförfattare. Hans tidigare filmer Plus (2011) och Nationen (2016) har visats på svenska och internationella festivaler. Han var tidigare programchef på Stockholms Filmfestival och var även exekutiv producent för Guldbaggebelönade långfilmerna Ömheten och Unga Sophie Bell.
Sofia Ferguson är producent på produktionsbolaget Northern Fable. Hon har producerat kortfilmerna Senses (2016) och Vi Finns Kvar (2019) samt långfilmen Magisterlekarna som hade premiär i april 2022.
Sofia och George är snart klara med kortfilmen Nästet (2023), som kan ses som en förstudie till Stammen.

“Vi ser så mycket fram emot att få arbeta vidare med Stammen, och att få vara i ett stöttande och inspirerande sammanhang tillsammans med de andra deltagarna. Vi kommer kunna lyfta projektet till nya nivåer under det kommande året inom Film Stockholm Debut.” /Sofia och George

Om Film Stockholm Debut

Film Stockholm Debut 2 består dels av en finansiell utvecklingsinsats, dels av praktiskt projektstöd. I denna omgång ingår även en manuscoach knuten till varje projekt. Manuscoachen förmedlas av Centrum för dramatik.

Fyra projekt är utvalda till den andra omgången av Film Stockholm Debut. Inom programmet tas en individuell utvecklingsplan fram för varje projekt, där en bedömning görs hur utvecklingsinsatserna inom Film Stockholm Debut bäst ska användas. Under programmets gång träffas deltagarna i skräddarsydda workshops, individuella möten och möten i grupp.

Tidigare deltagare i Film Stockholm Debut:

Blåsfisken av Elin Övergaard och Manne Indahl. Producenter: Maria Larsson Guerpillon och Charlotte Most.
Hud mot hud av Nanna Blondell. Producent Siri Hjorton Wagner.
Min bästa väns bebis av Sophie Vuković. Producenter: Eliza Jones och Markus Waltå.

Film Stockholm Debut genomförs av Film Stockholm AB med stöd av Svenska Filminstitutets krisstöd Talent To Watch.