Här är deltagarna i Film Stockholm AB:s två nya talangprogram

Publicerad: 2022-01-20

Gruppbild på deltagarna i Film Stockholm Debut 2022.
Här är deltagarna i Film Stockholm Debut 2022. Från vänster: Elin Övergaard, Manne Indahl, Markus Waltå, Laerke Herthoni, Sophie Vuković, Nanna Blondell, Eliza Jones och Siri Hjorton Wagner. Foto: Mikael Ström Jupiter/Film Stockholm

Som en del av Filminstitutets krisstöd Talent to Watch har Film Stockholm AB startat två nya talangprogram: Film Stockholm Debut och Nya röster STHLM. Nu är det klart vilka projekt som blivit uttagna.

Om Film Stockholm Debut

Film Stockholm Debut är ett nytt utvecklingsprogram för långfilmsdebutanter, byggt på de erfarenheter och metoder som byggts upp under tidigare program som Filmbasens Talangprogram, STHLM Debut och Pure Fiction. Vi kallar vårt nya talangprogram Film Stockholm Debut för att signalera att det är en vidareutveckling av det uppskattade programmet STHLM Debut.

Film Stockholm Debut består dels av en finansiell utvecklingsinsats, dels av praktiskt projektstöd. Vi tar fram en individuell utvecklingsplan för projektet utifrån deltagarnas behov och hur utvecklingsinsatserna inom Film Stockholm Debut ska användas på bästa sätt. Under programmets gång träffas deltagarna i skräddarsydda workshops, individuella möten och möten i grupp.

Här är projekten som deltar i Film Stockholm Debut:

Blåsfisken
av Elin Övergaard och Manne Indahl. Producenter: Maria Larsson Guerpillon och Charlotte Most.

Om filmen: Lo är 12 år och kämpar för en plats i sin egen familj. Parallellt följer vi Lo 24 år som kämpar för en plats i samhället. Blåsfisken är en satir om det individualistiska samhället. Men också ett mänskligt familjedrama, där individ och kollektiv tvingas göra upp en gång för alla. Hur fan tar man plats om man aldrig fått utrymme att ta plats?

Om filmskaparna: Elin och Mannes senast gemensamt skrivna och producerade kortfilm Ingen lyssnar från 2019 var nominerad i Cannes, Toronto, till Guldbaggen och vann Startsladden på Göteborg Film Festival. I det aktuella projektet Blåsfisken skriver de manus tillsammans, och Elin regisserar.

“Så himla kul att få vara med! Det här stödet kommer hjälpa till att möjliggöra vår arbetsprocess med tidig casting och manusworkshops, som annars kan vara svårt som långfilmsdebuterande. Att sitta och skriva kan vara väldigt ensamt, vilket kan kännas så onödigt när vi är så många som jobbar med samma sak. Så vi tror att det kommer bli väldigt givande att möta de andra deltagarna och lära oss av deras projekt.” /Elin och Manne

Gråt inga tårar
av Nanna Blondell och Laerke Herthoni. Producent Siri Hjorton Wagner.

Om filmen: Essie är en svart kvinna som lever tillsammans med sin vita man Jack och dotter Jona. Familjen bestämmer sig för att hyra ett hus på Österlen över sommaren. En dag möter Essie den svarta konstnärinnan Marion Guyon som under sommaren huserar på ett Artist-in-residence i trakten. Som de enda två svarta kvinnorna i byn finner de varandra och snart blir Essie fullkomligt tagen av hennes uppenbarelse.

Om filmskaparna: Nanna Blondell har verkat som skådespelare i film och tv-serier sedan 2007 och sågs senast i uppsättningen Persona på Dramaten, där hon även var medregissör, -scenograf och -kostymör. Nanna skrev manus och regisserade kortfilmen Noni och Elizabeth 2015, producerad av av Siri Hjorton Wagner. Laerke Herthoni har sedan ett par år varit en av de mest tongivande och ledande regissörerna i den skandinaviska kommunikationsbranschen. Hennes första kortfilm Alba hade premiär på Göteborg Film Festival. Siri Hjorton Wagner är producent, skådespelare och regissör och har drivit produktionsbolaget [sic] film i snart 10 år. Under 2022 har Siris första långfilm, Maya Nilo (Laura) i regi av Lovisa Sirén, premiär. Filmen utvecklades också inom STHLM Debut under arbetsnamnet Sagres.

“Film Stockholm Debut innebär ett lärorikt samarbete mellan andra debuterande filmskapare. Vi ser fram emot ett spännande utbyte och ett tryggt forum att stärka vår film.” /Nanna, Laerke och Siri


Min bästa väns bebis

av Sophie Vuković. Producenter: Eliza Jones och Markus Waltå.

Om filmen: Ett samtal från Kroatien och en diagnos skakar om Damirs tillvaro. Han reser till en adriatisk by i ett försök att lappa ihop relationen till sin sjuka far och att äntligen få känna sig hemma i sin familj. Men känner man någonsin det?

Om filmskaparna: Sophie Vuković är manusförfattare och regissör verksam i Stockholm. Hon har gjort ett antal prisbelönta kortfilmer och hennes dokumentärfilm Shapeshifters uppmärksammades i samband med biopremiären 2017 och nominerades till ett flertal priser. Kortfilmen Jamila som hade premiär i Startsladden 2019 gjorde hon tillsammans med Grand Slam Film. Eliza Jones och Markus Waltå startade produktionsbolaget Grand Slam Film tillsammans och har producerat filmer som har tävlat i bland annat Cannes, Berlin, Toronto och Sundance.

“Det känns jätteroligt att dela med oss av projektet i detta inspirerande sammanhang! Vi ser fram emot att få tid att låta den konstnärliga visionen växa fram organiskt, och att stärka det kreativa samarbetet oss emellan.” /Sophie, Eliza och Markus.

 

Om Nya röster STHLM

Nya röster STHLM vänder sig till regissörer med mindre erfarenhet av filmskapande, men med historier och en vilja att skapa kortfilm. Inom Nya röster STHLM kommer vi kunna följa projekten förhoppningsvis hela vägen ända fram till visning av kortfilmerna. 

Här är projekten som deltar i Nya röster STHLM:

AZADEH
av Parmida Hamdollazadehkive.

“Med Nya Röster STHLM hoppas jag att kunna dela min röst med en bredare publik genom en berättelse som vanligtvis inte får rampljuset i Sverige. AZADEH är en väldigt personlig berättelse som jag önskar att jag hade tillgång till när jag själv var barn. Jag hoppas därför att kunna sprida denna film till invandrarbarn där ute som kämpar med integration, inklusivitet och identitetskris.”

Brf Smultronet
av Gustav Ahnelöv och Henny Åman.

“Jag ser fram emot att få kunna ha tid att arbeta med en idé från grunden med stöd av handledare och andra som också är med i Nya Röster. Att producera en kortfilm utan skolans ‘stödhjul’ känns som en spännande utmaning och jag tror jag komma lära mig otroligt mycket av det.”

Kasta sten
av Gustav Littorin.

“Jag är skittaggad på att vara med i Nya röster STHLM. Jag ser fram emot att träffa alla andra team, att dra lärdom av varandras erfarenheter och att få utveckla ett projekt som ligger nära mitt hjärta.”

Kompis
av Saleen Gomani.

“Jag hoppas att deltagandet i Nya Röster utmanar min blick och uppmuntrar mig att testa olika sätt att strukturera mina narrativ.”

Man up
av Robin Sharmin.

“Jag ser det som ett fantastiskt tillfälle att testa mina vingar och färdigheter att utveckla min första spelfilm i ett kort format, men framförallt en möjlighet där jag kan utvecklas och fördjupa mig mer inom konsten av filmskapandet.”

Söt
av Clara Vida.

“Jag hoppas att deltagandet i Nya Röster STHLM ska ge mig ett sammanhang och en möjlighet att diskutera mitt arbete, mina frågor och tankar under processens gång, samt att få ta del av andras. Jag tror att det kommer göra mycket gott för min utveckling som filmare och för utvecklingen av mitt projekt.”

 

Läs mer om Film Stockholm Debut.

Läs mer om Nya röster STHLM.

 

Film Stockholm Debut och Nya röster STHLM genomförs av Film Stockholm AB med stöd av Svenska Filminstitutets krisstöd Talent To Watch, som vill fånga upp röster som ännu inte är en del av filmbranschens ekosystem.