Deltagare omgång 8

STHLM Debut, deltagarna i omgång 8. Foto: Mikael Ström Jupiter.

STHLM Debut, deltagarna i omgång 8. Foto: Mikael Ström Jupiter.

Årets utvalda filmprojekt är:

Blomster. Regi och manus: Neil Wigardt. Producenter: Malin Hüber och Tobias Jansson.
Kevlarsjäl. Regi och manus: Maria Eriksson-Hecht. Manus: Pelle Rådström. Producent: Ronny Fritsche.
Sasha. Regi och manus: Yana Martsynkevych. Producent: Anna-Mara Kantarius.
SUB. Regi och manus: Peter Modestij. Producent: Anna Knochenhauer.
Tungomål. Regi och manus: Salad Hilowle. Producenter: Melissa Lindgren och Tobias Jansson.

Mer om de utvalda projekten i STHLM Debut, omgång 8:

Blomster

Blomster är en karaktärsdriven hybridfilm om åtta ungdomar. Vi rör oss under ett dygn i deras verklighet, från fester, bad, promenader och tunnelbaneresor till den oundvikliga hemgången. Vi tar del av deras tankar och drömmar. De går sista året på gymnasiet där en utekväll kan ställa allting på sin spets.

Neil Wigardt om STHLM Debut:
“Att medverka Sthlm Debut gör en verklig skillnad. I utvecklingsstadiet ger det en möjlighet att fritt utforska det filmiska uttrycket utan att bli instängd i traditionella format. Att kunna dela mina erfarenheter med andra och tillsammans formulera vad det innebär att vara filmskapare idag.”

Neil Wigardt har en bakgrund som klippare och har jobbat på Ragnhild Ekners Trafikljusen bli blå imorgon, Mia Engbergs Lucky One och Emily Norlings Allt vi äger. Hans examensfilm från Akademin Valand, Knaster, har visats festivaler så som GIFF, Tempo och vann pris på Amandus festivalen.

Malin Hüber verkar som producent och curator med fokus på rörlig bild. Malin har varit delaktig i produktioner som Fia-Stina Sandlunds She’s Wild Again Tonight samt Mia Engbergs Belleville Baby och Lucky One. Hon utvecklar just nu STHLM Debut-projektet Meril av Victoria Verseau och Altera av Lap-See Lam och Wingyee Wu.

Kevlarsjäl

När kärleken kommer in i tonårsbröderna Michails och Robins liv raseras deras skyddande symbios. Relationen till Ines får Michail att konfrontera deras kärlekslösa uppväxt, medan Robin kastar sig in i en destruktiv flykt från detsamma med hjälp av den gränslöse Dennis och hans kamphundar.

Kevlarsjäl-teamet om STHLM Debut:
“Vi ser STHLM Debut som en möjlighet att få kloka synpunkter från kloka människor, samt att få ljus på projektet och därmed knuffa det ytterligare ett steg närmare dess förverkligande. Sen tycker vi ju också att allt med STHLM Debut verkar vara så kul. Och vi tycker det är kul att ha kul.”

Regissören Maria Eriksson-Hecht och producenten Ronny Fritsche examinerades från StDHs filmklass 2012, sedan dess har samarbetet fortsatt och de har tillsammans gjort kortfilmen Om du lämnar mig nu. Maria är ordförande för Sveriges filmregissörer och undervisar i filmregi på Kulturama. Manusförfattaren Pelle Rådström arbetar och lever tillsammans med regissören Maria. De är både partners in film och partners in love. De har bland annat gjort kortfilmen Skolstartssorg ihop, som vid dags dato visats på över 100 festivaler och vunnit 41 priser.

Sasha

En oväntad vänskap i Stockholms östeuropeiska diaspora. Vi följer östeuropeiska kvinnor i Stockholm i jakten på drömmen om Väst, genom en djungel av stereotyper. Päls och vodka, skam och stolthet i ett Stockholm som vi aldrig tidigare sett på film!

Yana och Anna-Maria om STHLM Debut:
“Vi ser fram emot att vara en del av ett generöst forum: inspireras och utmanas av och med de andra deltagarna. STHLM Debut ger oss möjligheten att berätta nya historier om Stockholm och gräva djupare där vi står.”

Yana Martsynkevych är född i Ukraina och uppvuxen i Stockholm. Yana blev listad till Young Directors Award i Cannes Lions 2015 och har vunnit priser för Bästa Film, Bästa Regissör, Årets Puma, Cinemagiker m.m. på filmfestivaler som Sveriges Kortfilmfestival, Stockmotion och Novemberfestivalen. Hennes avgångsfilm från regiutbildningen på StDH, Lost in Kyiv, tilldelades Filmstadens Kulturpris 2018 och Anders Sandrew Manusstipendie 2019.

Anna-Maria Kantarius är född och uppvuxen i Stockholm i ett polsk-rumänskt hem. Hennes produktioner inkluderar Pojktanten och Nånting måste gå sönder – båda i regi av Ester Martin Bergsmark. Hennes senaste produktion Amatörer av Gabriela Pichler tilldelades Dragon Award på Göteborgs filmfestival 2018. Utvald av Variety som en av tio “Producer’s to Watch” 2018.

SUB

SUB handlar om 14-åriga Nina som lider av extrem klimatångest och en känsla av att sakna utväg. En dag vaknar Nina upp och har ömsat skinn. Snart upptäcker hon att hon kan andas under vatten. Hon håller sakta men säkert på att förvandlas till något annat. SUB är ett coming-of-age-drama med sci-fi-element, om tonårsproblem, utanförskap, psykisk ohälsa och sexuellt uppvaknande för i första hand en vuxen publik.

SUB-teamet om STHLM Debut:
“STHLM Debut kommer ge projektet ett mycket bra sammanhang för sista utvecklingen av manus och för finansieringsarbetet som nu sätter igång på allvar. Det är fantastiskt att få tillgång till den hjälp STHLM Debut innebär, i form av workshops och experter. Vi ser även mycket fram emot samverkan med regissörerna och producenterna till de andra projekten.”

Peter Modestij är manusförfattare och regissör. Han har en levande kärleksaffär med att transcendera genrer och uttryck. Verken sträcker sig mellan thinking man’s sci-fi till hardcore politiska, hyperrealistiska och mörka tonårsdraman. Titlar som Pussy have the power (manus), Audition (manus) och 6A har vunnit Startsladden samt tävlat i Berlinale och Sundance. 2017 vann han en guldbagge för Bästa kortfilm med 6A.

Anna Knochenhauer har jobbat inom filmbranschen sedan 1997 och delar nu sin tid mellan att producera långfilm och att vara postproducent för långfilm och tv-drama. Hon har varit med och producerat långfilmerna Unga Sophie Bell och Ensamma i rymden och kortfilmer som Kanin och Att döda ett barn under egen flagg.

Tungomål

26 år har gått sedan regissören Salad Hilowle kom till Sverige som flykting. Han har upplevt Sverige från att inte kunna ett ord svenska till att betrakta det som sitt hem. Men någonting skaver. Det finns en hunger efter bilder och berättelser om afrosvenska platser och människor. Ett tomrum som måste fyllas. I Tungomål berättar regissören sin egen historia, från första dagen i Sverige till den framtiden som han önskar få se.

Salad Hilowle om STHLM Debut:
“Jag sökte STHLM Debut för att jag såg en chans att berätta om mitt Sverige, berätta med bilder som vi inte är vana att se. Men framförallt sökte jag för att skapa min första långfilm tillsammans med stöd av andra som är i samma sits. STHLM Debut är en bra plattform för utvecklas.”

Salad Hilowle är född 1986 i Somalia men är uppvuxen i Gävle. Han är utbildad kulturproducent från Linköping Universitet har en bachelor i fri konst från Konstfack. Han har sedan 2010 regisserat kortfilmer som Tensta konsthall – samtid, framtidWaryaaBrev till Sverige och Erinra. Hilowle mottog Filmstadens Stipendium 2015 från Solna Kommun.

Melissa Lindgren är examinerad från Göteborgs Universitet med en konstnärlig masterexamen som curator för film och video. Hon har tidigare varit konstnärlig ledare på Tempo Dokumentärfestival och grundade och driver Cinema Queer International Film Festival.

Tobias Janson är producent och VD på produktionsbolaget Story sedan 2009. I hans filmografi finns bland annat Lucky OneDen sommarenShapeshiftersTrafikljusen blir blå imorgonKikiShe’s Wild Again Tonight och The Black Power Mixtape 1967-1975.

Bilden:

De utvalda filmarna i STHLM Debut, omgång 8:  Neil Wigardt (Blomster), Salad Hilowle (Tungomål), Pelle Rådström och Maria Eriksson-Hecht (Kevlarsjäl), Peter Modestij (SUB) och Yana Martsynkevych (Sasha).