Deltagare omgång 5

Jerry Carlsson, Rojda Sekersöz, Ahmed Abdullahi, Anna Zackrisson och Ragnhild Ekner

Jerry Carlsson, Rojda Sekersöz, Ahmed Abdullahi, Anna Zackrisson och Ragnhild Ekner

KORT OM PROJEKTEN:

BRÄNDER av Jerry Carlsson. Producent: Anette Sidor.
Bränder är en personlig berättelse om Ako som tror att attraktionen han känner till killar kan ändras om han bara försöker tillräckligt mycket. Om han bara blir som alla andra kommer det att göra honom lycklig. Men när han möter Dante förändras allt. En film om att upptäcka, acceptera och våga utveckla hela sin identitet.

Jerry Carlsson examinerades från Akademin Valand 2014. Hans prisbelönade kortfilmer har visats på flera internationella filmfestivaler, däribland Locarno Film Festival, Tribeca Film Festivaloch Karlovy Vary Film Festival där han som en av tio nyskapande filmregissörer valdes ut till European Film Promotions ”Future Frames: Ten Filmmakers to follow”.

– För oss är STHLM Debut ett sammanhang som kan ge spännande och intressanta utbyten. Vi ser fram emot att få inspirera, och att inspireras, av de andra deltagarnas processer och erfarenheter, säger Jerry Carlsson.

DRÖM VIDARE
av Rojda Sekersöz. Producenter: Agneta Fagerström Olsson och Annika Hellström.
Mirja vill bryta sig loss från sin historia och gänget hon vuxit upp med för att känna sig fri. Men eftersom hon inte vågar stå upp för sin vilja så börjar hon istället leva ett slags dubbelliv. Det visar sig att det bästa sättet att bli fri på kanske inte är att bryta med sitt förflutna utan att försonas med det. Dröm vidare ställer brännande frågor om vänskap, identitet och klass – och om att kämpa sig till en andra chans.

Rojda Sekersöz är utbildad filmregissör från Stockholms Dramatiska Högskola och har varit en del av nätverket runt Filmbasen sedan unga år. Hon är en del av nätverket Revolution Poetry. Hon har också deltagit i Film Stockholms/Filmbasens program Pure Fiction.

– Ofta är vi ganska ensamma i de långa processerna med våra filmer. Därför känns det bra att vara med i ett projekt som STHLM Debut som värnar om just processen att komma till den färdiga filmen, säger Rojda Sekersöz.

SULIE av Ahmed Abdullahi. Producent: Isabella Rodriguez och Mathilde Dedye.
Sulies dröm är att starta en restaurang i sin hemstad Lagos. Men för att drömmen ska bli sann behöver han pengar. Övertygad och övertalad om möjligheterna i Sverige nappar han på ett norrländskt skogsbolags erbjudande om arbete. Väl framme i Sverige inser han att det han tackade ja till i Nigeria inte alls stämmer överens med verkligheten.

Ahmed Abdullahi, född i Somalia, kom till Sverige 1992. Han har studerat på Sundbybergs folkhögskola och Dramatiska Institutet, och gått regilinjen på Stockholms Dramatiska Högskola. 2015 blev hans examensfilm Francis en av sju som nominerades till en student-Oscar för bästa utländska kortfilm. Samma år fick han priset till Jon Fjeldstads minne på STOCKmotion filmfestival.

– STHLM Debut har tidigare samlat fantastiska filmare och vi ser mycket fram emot att möta vår grupp och använda dom som bollplank under utvecklingen, säger Ahmed Abdullahi.

SYSTERLAND av Anna Zackrisson. Producent: Frida Bargo.
Systerland är ett intensivt och gränslöst drama om en lillasysters förhållande till sin nyvunna frihet när hennes sjuka syster tas om hand av psykvården. Utan sin storasyster blir hon plötsligt fri att söka sig själv, men mönstren som medberoende är svåra bryta. Hur ska hon hantera tomheten som samtidigt är friheten?

Anna Zackrisson regisserade julkalendern Piratskattens hemlighet 2014 och den prisbelönade SVT-serien Dockäventyren. Hon har också regisserat kortfilmerna Headphone Silence och Slaktarens vals som visats på festivaler som GIFF, Nordisk Panorama och Pixel samt i SVT. Hon har också deltagit i Film Stockholms/Filmbasens program Pure Fiction.

– STHLM Debut innebär tid och resurser att kunna utveckla projektet och förtydliga det för oss själva och samtidigt en möjlighet till givande och kreativa diskussioner tillsammans med kollegor och föreläsare, säger Anna Zackrisson.

TRAFIKLJUSEN BLIR BLÅ IMORGON av Ragnhild Ekner. Producenter: Tobias Janson, Marta Dauliute och Elisabeth Marjanovic Cronvall.
Graffitin fungerade enande för ett stort gäng vindpinade existenser i ungdomen. Men så kom barnen, fängelset, karriären, överdosen, Sankt Görans psykiatriska klinik och döden, och gruppen skingrades. Trafikljusen blir blå imorgon utgår ifrån Ragnhilds vän Jussis självmord. I essäform behandlar filmen kampen att bli vuxen i en värld som för många är omöjlig att anpassa sig till.

Ragnhild Ekner har studerat dokumentärfilm på Nordens folkhögskola Biskops-Arnö och på Stockholms Dramatiska Högskola. Hon har bland annat gjort kortfilmerna KentaOss och finska romerna och Ragnhild 2002 Martin 2012.

– Jag ser fram emot att, tillsammans med de andra i gruppen, skapa ett tryggt rum för feedback och kritik. Jag vill utmana och bli utmanad, säger Ragnhild Ekner.