Arbetssökande speeddejtade filmbranschen – “ett fantastiskt resultat”

Publicerad: 2023-05-05

Syntolkning: En fullsatt biografsalong.
Fullsatt på Bio Mauritz i Filmhuset under speeddejten. Foto: Mikael Ström Jupiter/Film Stockholm.

I onsdags hölls en speeddejt på Filmhuset där arbetsgivare från filmbranschen fick chansen att matchas ihop med arbetssökande utan erfarenhet av filminspelningar. Evenemanget arrangerades av den regionala filmfonden Film Stockholm tillsammans med Arbetsförmedlingen Kultur Media och Stockholms stad.  

Syftet med speeddejten var att matcha filmbranschens behov att hitta personal och de arbetssökandes behov att hitta arbetstillfällen. Dagen riktade sig mot arbetssökande utan erfarenhet av filmbranschen och fokuserade på instegsjobb som exempelvis platsassistent, inspelningsassistent, runner och flaggvakt.

Över 220 arbetssökande anmälde sig och 90 av dessa fick plats och därmed chansen att träffa en av åtta potentiella arbetsgivare. 

– Av 90 arbetssökande visade arbetsgivare intresse för över 60 – ett fantastiskt resultat. Nu kommer arbetsgivarna att sköta den fortsatta kontakten med de arbetssökande. Utvärderingen av dagen visar att det finns ett stort intresse från arbetsgivarna för framtida liknande event, säger Daniel Chilla, filmkommissionär på Film Stockholm.

För att ytterligare visa på möjligheterna att ta sig in i branschen fanns även representanter från skolor i Stockholm som driver utbildningar inom filmproduktion, samt Yrkesnämnden för Film & TV. 

– Filmproduktion är en arbetsmarknad som många utanför branschen har begränsad kunskap om. Speeddejtingen synliggör yrkesroller och kan möjliggöra långsiktiga karriärvägar. Film Stockholms uppdrag är brett och vår ambition är att stockholmarna ska få del av allt som filmproduktion kan ge. Det här är ett sätt, säger Kristina Colliander, vd för Film Stockholm.

SVT Nyheter Stockholm besökte evenemanget, i inslaget möter du Film Stockholms Daniel Chilla samt några av de arbetssökande som deltog:
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/filmbranschen-soker-folk-speeddejting-pa-filmhuset (Öppnas i nytt fönster.)

Film Stockholm AB är en regional filmfond med uppdrag att skapa förutsättningar för film- och tv-produktion i huvudstadsregionen genom samproduktion, filmkommissionär verksamhet och talangutveckling. Film Stockholm ägs av Region Stockholm och drivs i nära samarbete med Stockholms stad.