Verktyg och resurser

Stockholm med nationalstadsparken och innerstaden i grönska.

Stockholm med nationalstadsparken och innerstaden i grönska.

Det finns många olika verktyg och initiativ i Europa och Norden. Här listar vi de som främst används i Norden. Det finns fler. Det kommer nya och de som finns förändras. Vi är just nu i en process där vi utvärderar verktyget Hållbar film som ett av många alternativ. 

Om du är intresserad av vad som finns och används i Europa så rekommenderar vi att du tittar nedan och på Green Toolkit for Film & TV.

Hållbar film

Ett verktyg som vi tillsammans med Film i Väst, Filmpool Nord, Film i Skåne och Film på Gotland har prövat under 2022 och 2023. Vi kommer att utvärdera detta. Hållbar film är ett verktyg som metodiskt arbetar med hållbarhet ur social, ekonomisk och ekologska aspekter. Om du är intresserad av att få en introduktion och en licens för att använda Hållbar Film i din produktion så kontakta gärna oss. Verktyget används främst i Sverige. Besök deras hemsida genom att klicka här.

Green Producers Club

Ett verktyg för att mäta koldioxid som utvecklats i Norge. Green Producers Club är även nätverk där man tipsar varandra och delar erfarenheter. Verktyget används främst i Norge men även i Danmark och Sverige. Besök deras hemsida genom att klicka här.

Albert

Albert är ett system som utvecklats i England och är en avancerad koldioxidmätare. Albert används i främst i Norden främst Finland men även i Sverige. Vill du veta mer om Albert klicka här.

Green Film

Green film har utvecklats av Trentino Film Commission och är ett system för att producera mer hållbart med en certifiering. Green film används i en rad länder i Europa bland annat i Danmark. Vill du veta mer kolla här.

Green Toolkit Film & TV

Detta är en databas som listar alla initiativ inom hållberhat i Europe. En mycket bra webbplats för att orientera sig. Vill du veta mer om Green Toolkit Film & TV klicka här. Man producerade även en handbok i hållbar produktion som sedan översatts till svenska. Den hittar du här.