Gotlands filmfond

Förslag till samproduktioner av långfilmer och dramaserier som ska spelas in på Gotland handläggs också av Film Stockholm AB och skickas via samma ansökningsportal.

Gotlands Filmfond investerar årligen 3 miljoner kronor för samproduktion och utveckling av långfilm, tv-dramatik samt lång dokumentärfilm. Utöver samproduktionsmedel från Gotlands Filmfond kan även inspelningsmöjligheter i filmstudion Kustateljén i Fårösund erbjudas.

För att samproducera med Gotlands filmfond krävs att sökande part är ett etablerat bolag, att gotländska filmarbetare eller kreatörer engageras, att 100% av insatsen spenderas i regionen och att produktionen kan uppvisa regional förankring. Ange i ansökan att den avser Gotlands Filmfond.

Om Gotlands Filmfond

Gotlands Filmfond investerar i långfilmer och dramaserier i syfte att skapa tillväxt och attraktionskraft på Gotland samt vara en möjliggörare för utveckling och finansiering av svensk och internationell filmproduktion.

Gotlands filmfond är ett bolag ägt till 100 procent av Region Gotland. Bolaget investerar i långfilmer och dramaserier i syfte att skapa tillväxt och attraktionskraft på Gotland samt vara en möjliggörare för utveckling och finansiering av svensk och internationell filmproduktion.

Ett 50-tal filmer

Gotlands filmfond har funnits sedan 2000 och har sedan dess samproducerat ett femtiotal långfilmer och dramaserier. De senaste åren har exempelvis dramaserierna Håll andanMaria Wern, Guldbaggebelönade sci-fi-dramat Aniara, skräckfilmen Andra sidan och internationella storfilmen Bergman Island (som 2021 tävlade om guldpalmen i Cannes!) spelats in på Gotland. Under 2021 har fonden investerat i dokumentärserien Vad hände med Sjögren? om Gotlands mest kända ouppklarade försvinnande samt SVT:s julkalender 2022 Kronprinsen som försvann, en tidlös saga för hela familjen.

Samarbete med Film Stockholm och Film på Gotland

Sedan 2021 samarbetar Gotlands filmfond med Film Stockholm AB gällande investeringar i långfilmer och dramaserier.

Samfinansiering och utvecklingsstöd

För att samproducera med Gotlands filmfond krävs att sökande part är ett etablerat bolag, att gotländska filmarbetare eller kreatörer engageras, att 100% av insatsen spenderas i regionen och att produktionen kan uppvisa regional förankring.

Riktlinjer för Gotlands Filmfond

Riktlinjerna för Gotlands filmfond finns att ladda ned här (pdf).

Kontakt

Kontaktperson på Film Stockholm AB för samproduktion med Gotlands Filmfond är Anne-Marie Söhrman Fermelin, anne-marie.sohrman-fermelin@regionstockholm.se.

Kontaktperson på Film på Gotland för filmstöd för kort- och dokumentärfilm samt filmkommissionär verksamhet är Vilhelm Jegerhjelm, vilhelm.jegerhjelm@gotland.se.