Deltagare i Nya röster STHLM 2024

Collage med sex närbilder på deltagarna.

Deltagarna i Nya röster STHLM 2024: Nadya Abbasi, Leona Cauklija, Hedda Keszler, Kamil Loutfi, Malin Osafo och Wilma Sjögren. Foto: Privat.

Nya röster STHLM vänder sig till regissörer med mindre erfarenhet av filmskapande, men med historier och en vilja att skapa kortfilm. Programmet består 2024 av sex filmare som under programmets gång producerar varsin kortfilm. 

Coach för Nya röster STHLM 3 är Sophie Vuković.

Här är projekten som deltar i Nya röster STHLM 2024:

”Adjö kärlek” av Nadya Abbasi

Skejtaren Ayisha är van att fly ifrån sina problem genom att hoppa på brädan och dra. Men en kväll så lyckas hennes kille lura med henne till en eka mitt på sjön där hennes gränser testas på en ny nivå.

”Jag vill komma in i ett sammanhang där man får utvecklas och får chans till att ställa frågor om mitt och andras filmarbete. Nya Röster STHLM känns som det perfekta tillfället att lära sig av talangfulla deltagare och handledare för att utveckla min egen röst som regissör.”

”Det vore ohyfsat att inte hälsa tillbaks” av Leona Cauklija

En mamma ser sin hemlösa sons tags på platser hon befinner sig. När hon uppfattar hans signaturer som signaler till henne, blir hennes tillbakahälsning starten på deras kommunikation som än idag pågår på elskåp, på lyktstolpar och på dammiga fönster.

”Min förväntan av Nya Röster STHLM är att få blickar utifrån som både är opartiska och besitter yrkeserfarenheter. Att få coachning och möjligheter att delta i diskussionsutbyten i en grupp av nyanserade kunskaper och synvinklar skulle vara ovärderligt för filmens slutresultat och min egna erfarenhet”.

”Kära Melodybox” av Hedda Keszler

Hedda kommer aldrig att få äta en fiskformad calzone i sitt liv igen. I alla fall inte från favoritpizzerian Brezza Marina som precis stängt ner. Några tunnelbanestationer bort ligger livescenen Melody Box. De har ingen fiskformad pizza på menyn, istället blir hon serverad en rad olika livsöden och minnen från en svunnen tid. Tiden verkar stå stilla där men likt calzonen kan allting när som helst ta slut.

”Jag förväntar mig att färdigställa varje del av min film så utförligt som möjligt med hjälp av Sophie och de andra i gruppen och att ta vara på möjligheten att få prata om och vara runt film.”

”Överträdelser” av Kamil Loutfi

När en familj är på väg att utvisas ser den äldsta dottern sin chans att rymma från polisen och ställs inför valet att antingen fly eller stanna kvar hos sin familj.

”Min förhoppning är att Nya röster STHLM ska kunna agera ledstjärna vid sjösättandet av mitt kortfilmsprojekt. En plats att reflektera över både den konstnärliga aspekten av filmskapande såväl som den praktiska. Reflektioner som sedan hjälper mig mejsla ut mitt eget konstnärliga uttryck. Genom att följa de andra deltagarnas resor och genom vägledningen som programmet erbjuder hoppas jag kunna navigera den dimma som den kreativa processen ofta upplevs som.”

”Thank you, baby” av Malin Osafo

Under en chartersemester blir nioåriga Bella förtjust i coverartisten som uppträder på hotellet kväll efter kväll, men snart övergår hennes barnsliga fascination till en fix idé.

”Jag vill genom Nya Röster samla på mig erfarenheter som utvecklar mitt berättande och filmspråk. Jag hoppas kunna möta människor och sammanhang jag annars inte skulle ha tillgång till, eller veta om fanns. Jag ser speciellt fram emot handledning av arbetet med skådespelare eftersom det är nytt för mig.”

”Sweet sixteen” av Wilma Sjögren

Efter en galen utekväll möts Maxine av sin hektiska mamma som anordnat ett oönskat släktkalas. Obekväma konfrontationer, påtagligt utanförskap och en rejäl dos bakisångest serveras under denna ofrivilliga släktträff.

”Det jag förväntar mig av Nya Röster STHLM är att hitta en trygghet och större bekvämlighet i skorna av både rollen som regissör och producent. Jag är otroligt taggad på att utbyta erfarenheter och ta del av konstruktiv kritik av mitt manus samt hjälpa andra på traven!”