Att budgetera hållbart – en framgångsfaktor?

Publicerad: 2024-06-14

Filmteam arbetar omgivet av grönska och vatten.
Att arbeta mer hållbart behöver inte bli dyrare, visar Den alternativa, hållbara budgeten. Foto: Mikael Ström Jupiter/Film Stockholm.

Nationella Produktionsnätverket, där Film Stockholm ingår, har skapat en alternativ budget för att visa att hållbara val vid filmproduktion är möjliga.

Kraven på hållbarhet ökar och det finns ett behov av att stödja producenter och produktionsbolag i att skapa film och TV på ett hållbart sätt. Samtidigt finns det röster som menar att hållbar produktion innebär högre kostnader. Är det verkligen så? Om inte, hur kan vi tydligt visa detta för den svenska filmbranschen?

Den alternativa, hållbara budgeten sparar en miljon kronor

Denna fråga var utgångspunkten för nätverkets arbete. Uppdraget att undersöka detta gavs till linjeproducenten Tess Tammer och hållbarhetsrådgivaren Maikol Petersen. Deras uppgift var att skapa en alternativ, hållbar budget baserad på en redan producerad långfilm. Resultatet är Den alternativa, hållbara budgeten. Budgeten är avsedd att inspirera och öka kunskapen om hållbarhet i branschen. Den visar att det går att göra hållbara val och fungerar som ett verktyg för att illustrera dessa val och vilken påverkan de har.

Vi vill visa att hållbarhet inte behöver vara dyrare och hoppas att detta exempel kan övertyga. I detta fall skulle produktionen, förutom att bli mer hållbar, spara en miljon kronor. Samtidigt vill vi understryka att varje projekt är unikt.

Kontakt

Vill du ta del av Den alternativa, hållbara budgeten? Kontakta Daniel Chilla, filmkommissionär på Film Stockholm: daniel.chilla@regionstockholm.se

Nationella Produktionsnätverket består av de regionala filmfonderna, svenska filmkommissionärer och filmsamordnare. Medlemsorganisationer är:
Film Stockholm
Film i Skåne
Film på Gotland
Film i Väst
Filmpool Nord