Biopremiär för Film Stockholms samproduktion Syndabocken

Publicerad: 2023-11-22

Man med uppknäppt skjorta sitter vid ett restaurangbord.
Joel Spira i Syndabocken, som är nominerad till nio Guldbaggar. Foto: Josua Enblom.

På fredag den 24 november är det svensk biopremiär för Syndabocken av Axel Petersén, som Film Stockholm är stolt samproducent till. Syndabocken hade världspremiär på Torontos filmfestival och tävlade nyligen på Stockholms filmfestival.

I skuggan av Maltas brännande sol, i utkanten av den svenska e-gamingkolonin, dyker lotterisvindlaren Dimman upp för att överraska sin forne vän och kollega inför hans bröllop. Det blir inledningen till ett lika desperat som dekadent sökande efter försoning.

Syndabocken hade världspremiär på Torontos filmfestival, där Axel Petersén även visade sin långfilmsdebut Avalon. Syndabocken har även visats på BFI London Film Festival och på Stockholms internationella filmfestival.

Axel Petersén har skrivit och regisserat Syndabocken med Joel Spira och Christopher Wagelin i de ledande rollerna. Syndabocken är producerad av Sigrid Helleday / Fedra, i samproduktion med Pellikola, SVT, Film Stockholm och Strictly Post, med stöd från Screen Malta, Malta Film Commission och Konstnärsnämnden med stöd av Svenska Filminstitutet.

Syndabocken distibueras av TriArt Film och får svensk biopremiär den 24 november 2023.