”Det finns en ny fart i svensk film” – se samtalet med Julia Lindström, Salad Hilowle, Theodor Solin och Elin Övergaard

Publicerad: 2020-05-15

Salad Hilowle, Theodor Sohlin, Elin Övergaard och Julia Lindström.
Salad Hilowle, Theodor Sohlin, Elin Övergaard och Julia Lindström.

I juni arrangerar Filmbasen tillsammans med Bergmanveckan två livestreamade samtal: ett med regissörerna Julia Lindström, Salad Hilowle, Elin Övergaard och Theodor Solin, och ett med regissören Amanda Kernell och filmfotografen Sophia Olsson.

Den 4 juni klockan 15:00-16:30 pratar vi med regissörerna Julia Lindström, Salad Hilowle , Elin Övergaard och Theodor Solin, som i ett fördjupande samtal berättar om sitt filmskapande, sina arbetsprocesser, deras väg till att bli regissörer – och om hur de ser på framtiden och visionen i svensk film.

Julia Lindström vann tidigare i år Startsladden på Göteborgs filmfestival med Daddy’s Girl, och hennes kortfilm Mamma har vunnit flera priser på europeiska festivaler och sålts till både NRK och SVT. Under året har hon bl a arbetat med säsong två av sin norska dramaserie Hjerteslag, och en svensk teveserie.

Salad Hilowle har en bakgrund inom fri konst på Konstfack och Kungliga konshögskolan. Med sin Gävle-trilogi kortfilmer – Erinra, Brev till Sverige, Scener från stad no 13 – och Waryaa har han nått ut till miljonpublik på både filmfestivaler och SVT. Hilowle arbetar just nu med långfilmen Tungomål, inom STHLM Debut.

Elin Övergaard är regissör, manusförfattare och producent bakom ett flertal prisbelönta filmer, som t ex Gryning och Förebilder. Hennes senaste film Ingen lyssnar (2019) vann Startsladden på Göteborgs filmfestival och var nominerad till Guldpalmen i Cannes.

Theodor Solin är regissör och manusförfattare, som studerat på European Film College i Danmark och har en regiexamen från Edinburgh College of Art i Skottland. Hans kortfilm Hemtjänst tilldelades vann tungviktsklassen på Novemberfestivalen 2019 och har visats på både internationella festivaler och SVT.

Moderator är Emma Gray Munthe, kritiker och konstnärlig ledare för Bergmanveckan.

Samtalet sänds live via vår Facebooksida, och man kan ställa frågor till regissörerna i chatten under samtalet. Det går även bra att skicka in frågor i förväg. Mejla din fråga till samtal@filmbasen.se.

Tid: 4 juni kl 15.00-16.30. Följ vårt Facebook-evenemang för info om hur du ser samtalet.

OBS! Vi kommer endast streama samtalen via Facebook, ingen fysisk publik!

SE FILMERNA:
Tips! Se gärna någon eller några av deras filmer före samtalet.

Mamma: https://www.svtplay.se/video/16404686/mamma
Daddy’s Girl: https://www.svtplay.se/video/25491699/daddys-girl
Brev till Sverige: https://www.svtplay.se/video/13482539/brev-till-sverige
Waryaa: https://www.svtplay.se/video/18320758/rost/rost-waryaa-sasong-1-waryaa
Stad nr 13: https://vimeo.com/368277271/b50c6e1625
Ingen lyssnar: https://www.svtplay.se/video/24945462/ingen-lyssnar
Förebilder: https://viddla.se/film/5575655
Hemtjänst: https://www.svtplay.se/video/22452430/hemtjanst