Guldbaggenomineringar till filmer med stöd från Film Stockholm/Filmbasen

Publicerad: 2020-12-18

Stillbild ur filmen Greta. Foto: BR•F.
Stillbild ur filmen Greta. Foto: BR•F.

Nomineringarna till årets Guldbaggar är klara och vi kan konstatera att flera filmer med stöd från Film Stockholm har chans på några av de tyngsta baggarna. Två av de nominerade för bästa film och alla nominerade för bästa dokumentär har fått projektstöd eller deltagit i STHLM Debut. I kortfilmskategorin har två av tre nominerade filmer fått stöd från Filmbasen.

I kategorin för bästa film är Greta av Nathan Grossman och Scheme Birds av Ellen Fiske och Ellinor Persson nominerade. Greta har fått Filmbasens projektstöd och Scheme Birds har fått projektstöd och deltagit i utvecklingsprogrammet STHLM Debut som Filmbasen/Film Stockholm driver tillsammans med Film Capital Stockholm och Stockholms Filmfestival.

Tre nomineringar till dokumentären om Greta Thunberg

I Greta följer vi klimataktivisten Greta Thunberg från skolstrejkens början på vägen mot världsberömmelse. Dokumentären är regisserad av Nathan Grossman och producerad av Cecilia Nessen och Fredrik Heinig. Nathan Grossman är även nominerad i kategorin för bästa regi.

Scheme Birds berättar historien om Gemma, som bor i ett bortglömd del av Skottland. Hon är en så kallad “scheme bird”, som aldrig säger nej till ett slagsmål. Scheme Birds är regisserad av Ellen Fiske och Ellinor Persson och är producerad av Mario Adamson och Ruth Reid.

“Filmbasens stöd gjorde att vi kunde börja filma och undersöka om det fanns en berättelse. Vi har alltid varit ett litet, flexibelt team och stödet från Filmbasen täckte de första resorna vilka var guld värda. Vi blev antagna till STHLM Debut i slutet av vår filmprocess och under programmet hann vi klippa filmen. Inspirationen från de andra deltagarna och föreläsarna/ledarna har betytt allt! Det har varit så skönt att kunna prata av sig med andra i samma situation. Inget har varit för stort eller för litet att diskutera. Hela programmet bygger på en metod som vi vill fortsätta använda i vårt filmskapande – att våga vara sårbar och att kunna bjuda in andra i sin process. Att det dessutom har varit roligt är viktigt, för det måste ju vara roligt att göra film om det ska vara värt det!”
/Regissörerna Ellen Fiske och Ellinor Hallin om vad Filmbasens projektstöd och STHLM Debut har betytt under produktionen av Scheme Birds.

Alla nominerade dokumentärer Filmbasen-stödda

I kategorin för bästa dokumentärfilm har alla tre nominerade fått stöd från Filmbasen/Film Stockholm: Utöver Greta och Scheme Birds är Idomeni av David Aronowitsch nominerad.

I kategorin för bästa kortfilm har två av tre nominerade fått projektstöd från Film Stockholm/Filmbasen: Du gamla, du fria av Dawid Ullgren och A Legacy of Horses av Annika Karlsson och Jessica Karlsson.

Grattis till alla nominerade, säger vi på Film Stockholm/Filmbasen!