Nytt stöd till kvinnliga växthusfilmare

Publicerad: 2010-06-18

Regeringen satsar 1,1 miljoner kronor för att stödja unga kvinnliga filmskapare runt om i landet

Igår, onsdag, träffade kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth företrädare för den svenska filmbranschen för att prata jämställdhet och filmavtalets mål på 60/40 när det gäller positionerna manus, regi och producent (se även ”Vi är alla ansvariga för jämställdheten” ). Kulturministern berättade då om ett nytt stöd på 1,1 miljoner kronor som ska fördelas av Svenska Filminstitutet till unga kvinnliga filmare i växthusprojekt i regionala resurscenter under hösten 2010 och hela 2011.

– Syftet med den särskilda satsningen är att lyfta fram fler tjejer och unga kvinnor ute i landet som har talangen och drivkraften att göra film. Det är en framåtsyftande insats, som tillsammans med de andra ansträngningar som görs på sikt kan bidra till att driva utvecklingen vidare, säger Lena Adelsohn Liljeroth i ett pressmeddelande.

Ett av de grundläggande problemen med jämställdhet i regionala växthusprojekt är inte en sned könsfördelning, där ser det på många ställen bra ut, säger Svenska Filminstitutets vice VD, Bengt Toll som var med på mötet. Däremot är kvinnor i större utsträckning sämre på att gå vidare när de väl har gjort en film, till exempel genom att skicka den till festivaler, söka nya samarbeten och ta nästa steg för att komma vidare i karriären, något som förhoppningsvis de nya pengarna ska ändra på.