Om alla bara drar vinner Tempo Documentary Award – biopremiär på fredag

Publicerad: 2024-03-11

Syntolkning: Gruppbild på vinnarna från Tempo som håller upp sina diplom.
Vinnarna på Tempo Dokumentärfestival. Karin Wegsjö och Nazira Abzalova längst upp till höger. Foto: Rafael Franco/Film Stockholm.

I helgen avslutades Tempo Dokumentärfestival och festivalens största pris Tempo Documentary Award gick till Film Stockholms samproduktion Om alla bara drar i regi av Karin Wegsjö och Nazira Abzalova. Filmen har svensk biopremiär på fredag den 15 mars.

Om alla bara drar är ett intimt skildrat familjedrama som ställer frågan om vem som egentligen bär ansvaret i kampen mot gängkriminalitet – polisen, politikerna, eller invånarna?

Nazira bor med sin familj i Tensta. Hon älskar sitt område, sina grannar och sitt hem. När kriminaliteten smyger inpå knuten uppstår en konflikt om vad som är viktigast: barnens trygghet eller den älskade granngemenskapen. Politiker uppmanar henne att stanna, polisen agerar otillräckligt och infrastrukturen monteras ner. Om alla bara drar är en kärleksförklaring till Tensta, skildrat ur ett inifrånperspektiv.

Juryns motivering:
”Med värme som svar på samhällets kyla, får vi på nära håll följa huvudpersonerna i deras kamp för trygghet. Juryn för Tempo Documentary Award har beslutat att ge 2024 års pris till en politiskt angelägen och personligt berörande film, som rymmer både kärlek och rädsla – och om sådana filmer inte görs så kommer alla att dra.”

Biopremiär på fredag

Om alla bara drar är en brännande aktuell film som skildrar en verklighet för många stockholmare i dag. Vi på Film Stockholm är glada att kunna möjliggöra den här typen av filmer, genom vårt breda uppdrag som samproducent, säger Kristina Colliander, vd för Film Stockholm.

Om alla bara drar har svensk biopremiär på fredag den 15 mars. Regissörerna Karin Wegsjö och Nazira Abzalova medverkar i ett samtal i samband med visningen på Zita Folkets Bio i Stockholm klockan 18:00 på premiärdagen.

Syntolkning: Fulla kyrkbänkar i förgrunden, filmduk med texten "Tempo Dokumentärfestival" i bakgrunden.

Dokumentären Lewerentz Divine Darkness om arkitekten Sigurd Lewerentz premiärvisades i Markuskyrkan i Björkhagen, som han själv ritat. Foto: Mikael Ström Jupiter/Film Stockholm.

Ytterligare tre av Film Stockholms samproduktioner var nominerade till Tempo Documentary Award: Barnen från Camp Ashraf av Sara Moein, Leaving Jesus av Ellen Fiske samt Meteoriten av ​Johan Palmgren och Isabel Andersson.

På Tempo visades även samproduktionerna Blix Not Bombs (Greta Stocklassa), Lewerentz Divine Darkness (Sven Blume) och Miraklet i Gullspång av Maria Fredriksson. Kortfilmen Isblink av Olga Krüssenberg som producerats inom ramen för Film Stockholms talangprogram Nya röster STHLM tävlade i kategorin New Doc.