Stockholmarnas filmfestival STOCKmotion tar över Filmhuset i helgen

Publicerad: 2016-10-01

På torsdag kväll invigs STOCKmotion 2016, en festival där Stockholms alla filmare, oavsett ålder, visar upp sina filmer och tävlar om en prispott på över 400 000 kronor. Festivalen pågår 29 september-1 oktober och visar 110 filmer. I seminarieprogrammet ställer vi oss bland annat frågorna hur film kan hjälpa mot psykisk ohälsa och hur man kan fortsätta skapa film efter att ha startat om sitt liv i ett nytt land.Film Stockholm arrangerar för tredje året STOCKmotion, en filmfestival där kortfilmen får stå i fokus då ny och billigare teknik har gjort det möjligt för fler filmskapare att uttrycka sig.Meningen med STOCKmotion är att skapa en arena där både mer etablerade filmare och skolbarn som har gjort sin allra första film kan få mötas. På årets STOCKmotion visas 110 filmer gjorda av filmare som är baserade i Stockholmsområdet.– Vi är stolta över att ha ett filmprogram med fantastisk bredd, från 8-årige Botkyrkabon Ludvig Magnussons Bussen till Sverigepremiären av Dawid Ullgrens Mr. Sugar Daddy, som även tagits ut till filmfestivalen i Toronto, säger Rafael Franco, filmprogramansvarig på STOCKmotion.Ur seminarieprogrammet:

  • Vi ser fler och fler filmare som använder filmen som ett sätt att hantera sin egen sjukdom och kommer att få möta två regissörer som är aktuella med filmer på temat: Ahang Bashi(bioaktuell med hyllade Skörheten) och Moa Junström (Psyket!, visas på STOCKmotion). Dessutom får vi veta vad den senaste forskningen säger om vad som händer i hjärnan när vi ser film, och hur man kan använda film inom terapin.
  • Hur fortsätter man att göra film när man startat om sitt liv i ett nytt land med ett nytt språk? Kan utmaningarna generera kreativitet istället för att bara upplevas som hinder? Kan filmen öppna dörrar? Lyssna till Ghieth Derhally, Haifa Omar och Joanna Cielątkowska om hur de funnit vägar för sin filmpassion i det nya landet Sverige. I samtalet deltar också Emma Gray Munthe, verksamhetsledare för filmcirkeln på Internationella Bekantskaper, samt Elin Eriksson och David Aronowitsch som berättar om deras projekt Noncitizen och filmare i exil.

STOCKmotion filmfestival 2016 invigs torsdag 29 september och avslutas med prisutdelning och mingel lördag 1 oktober. Priser delas ut i nästan 40 kategorier.Se hela STOCKmotions film- och seminarieprogramwww.stockmotion.se.
Gilla STOCKmotion på Facebook: www.facebook.com/stockmotion.se
Följ STOCKmotion på Instagram: www.instagram.com/stockmotionKontakta oss gärna för intervjubokningar, tillgång till filmer och mer information:
Rafael Franco, projektledare och filmprogramansvarig, rafael.franco@filmstockholm.sll.se, 070-484 22 80.
Charlotta Miller, seminarie- och juryansvarig, charlotta.miller@filmstockholm.sll.se, 073-316 93 96.
Mikael Ström, kommunikatör Film Stockholm/Filmbasen, mikael.strom@filmstockholm.sll.se, 08-123 378 85.Arrangörer: Film Stockholm/Filmbasen
Film Stockholm är Stockholms läns regionala resurscenter för film och rörlig bild. Vi drivs av Stockholms läns landstings kulturförvaltning på uppdrag av kulturnämnden, och med stöd från Svenska Filminstitutet.
Filmbasen är Stockholms läns mötesplats och talangutvecklingscentrum för unga filmare. Filmbasen drivs av Film Stockholm och med stöd av Stockholms läns landstings kulturnämnd och Botkyrka kommun.Huvudpartners: Filmtech, Stillerska filmgymnasiet
Samarbetspartners: ABF Stockholm, Adobe, Apricot Stone, FilmCentrum, Filmregion Stockholm-Mälardalen, Folkets Bio, Independent Studios, Ljud & Bildmedia AB, Wift, Botkyrka kommun, Haninge kommun, Järfälla kommun, Solna stad, Österåkers kommun.