Film Stockholm på Tempo Dokumentärfestival

Publicerad: 2022-03-01

Ur filmen Calendar Girls. Syntolkning: Fem äldre kvinnor i rosa danskläder står uppställda i en dansformation på en parkeringsplats. Foto: Love Martinsen.
Ur filmen Calendar Girls. Foto: Love Martinsen.

Den 7 mars invigs Tempo Dokumentärfestival i Stockholm. Invigningsfilm är en av Film Stockholm AB:s samproduktioner: Calendar Girls av regissörerna Maria Loohufvud och Love Martinsen. Under festivalen visas ytterligare en av våra samproduktioner: kortdokumentären Nattpass av Lia Hietala och Hannah Reinikainen. Vi är även med och arrangerar branschevenemangen Tempo Pitch och Tempo Meet Up.

Calendar Girls följer vi en dansgrupp för kvinnor över 60 år i Florida. De klär ut sig till enhörningar och zombier och framträder på över 100 evenemang per år – fester, kyrkor och äldreboenden. Det är en närgången berättelse om att övervinna hinder och genomgå förändringar i livet efter yrkeslivet.

– Det känns väldigt kul att få öppna Tempo med en så färgsprakande, dansant och varm film, säger Ulrika Bandeira, programchef på Tempo i ett pressmeddelande. Calendar Girls är en dokumentär som skakar om den förlegade bilden av äldre kvinnor, den glädje som dans och rörelse ger har ingen åldersgräns.

Calendar Girls hade världspremiär på Sundance i januari och har svensk premiär på Tempo. Svensk biopremiär blir den 18 mars.
Se visningstider och biljettinformation för Calendar Girls på Tempos webbplats.

I kategorin Tempo Short Award visas en annan av Film Stockholm AB:s samproduktioner: kortdokumentären Nattpass av Lia Hietala och Hannah Reinikainen.
Se visningstider och biljettinformation för Nattpass på Tempos webbplats.

Film Stockholm AB är med och arrangerar två av branschevenemangen under Tempo:

Tempo Meet Up är ett talangprogram som kombinerar samtal i grupp om egna projekt med workshops, master classes, filmvisningar i ett skräddarsytt program under några intensiva dagar i samband med festivalen i mars. Med Tempo Meet Up vill vi stärka nyetablerade dokumentärfilmare som verkar över hela Sverige. Programmet arrangeras med stöd av Svenska Filminstitutets stöd till talangutveckling i hela landet i samarbete med Boost HbgFilmregion SydostFilm i DalarnaFilm i SörmlandFilm i ÖstFilm StockholmFörvaltningen för kulturutveckling/FilmCloudKultur i Halland – Film.
Läs mer om Stockholms representanter på Tempo Meet Up 2022 här.

Tempo Pitch ger dig en smygtitt på morgondagens filmer redan idag. Se filmteamen pitcha sina nya projekt för branschen. Vinnande projekt tilldelas 90 000 kr i utvecklingsmedel. Finansiärer för Tempo Pitch är Film Stockholm, SVT Dokumentär och det Svenska Filminstitutet. Tempo Pitch hålls torsdagen den 10 mars på Indio Cinema.
Se vilka projekt som pitchar och biljettinformation för Tempo Pitch på Tempos webbplats.