Grattis till vinnarna på Tempo Dokumentärfestival

Publicerad: 2022-03-14

Gruppbild på vinnarna på Tempo Dokumentärfestival 2022. Foto: Tempo Dokumentärfestival.
Gruppbild på vinnarna på Tempo Dokumentärfestival 2022. Foto: Tempo Dokumentärfestival.

I helgen avslutades Tempo Dokumentärfestival och vi på Film Stockholm AB vill passa på att gratulera alla vinnare. Ett extra grattis till vinnarna i de kategorier som vi är med och arrangerar: New Doc där vinnaren blev Pink Rider av Daniel Aguirre Montoya och Tempo Pitch som vanns av Nima Shirali med projektet Katwe!

NEW DOC

Priset är på 40 000 kronor och tilldelas en ny lovande regissör till ett kommande filmprojekt. Priset delas ut i samarbete med BoostHbg, Film Stockholm AB, Film i Dalarna, Film i Öst, Förvaltningen för kulturutveckling/FilmCloud, Filmregion Sydost, Kultur i Halland – Film och Film i Sörmland.

Vinnare
Pink Rider av Daniel Aguirre Montoya

Juryns motivering: Med musik, nyckfullhet och kompromisslös berättarstil skildrar årets New Doc arbetsvillkoren i det neoliberala samhället. Genom en personlig berättelse vecklas en tänkvärd film ut som synliggör de osynliga utan att moralisera. Regissören fångar vår totala uppmärksamhet från början till slut genom olika visuella material och leker med våra sinnen, tempot, från start till slut. Med ett slut som ställer frågan om det personliga ansvaret i dagens gigekonomi. En snäll käftsmäll som slår rätt på alla sätt och nivåer!

Hedersomnämnande
Powernapper’s Paradise av Samir Arabzadeh

Juryns motivering: Juryn vill ge ett hedersomnämnande till en film som med estetisk tonträff, nyfikenhet och humor undersöker vår tids relation till arbete och dess koppling till vårt självvärde. En rakt igenom visuell upplevelse som vaggar tittaren genom frågeställningar som synliggör västvärldens föreställning om produktivitet. Det otroligt vackra fotot och filmens långsamma tempo framhäver filmens budskap och lämnar oss med en känsla av hopp om en annan verklighet bortom kapitalismens krav på vår tid och produktivitet.

TEMPO PITCH

Tempo Pitch är tävlingen för nya dokumentärfilmsidéer. Vinnande projekt tilldelas 90 000 kr i utvecklingsmedel. Tävlingen arrangeras i samarbete med Film Stockholm AB, SVT Dokumentär och Svenska Filminstitutet.

Vinnare
Katwe (arbetstitel) av Nima Shirali

Juryns motivering: Regissören närmar sig ett tragiskt öde och en komplex situation med ett hänsynsfullt tilltal i starka visuella scener. Huvudpersonerna får berätta till punkt om hur de blivit offer för omständigheter de själva inte råder över. Hoppet ställs till inhemska politiker och utländska företag med nya löften om investeringar – men är de verkligen att lita på?

Se listan på alla vinnare på Tempos webbplats.

Här kan du läsa mer om Film Stockholms medverkan på Tempo Dokumentärfestival 2022.

Stort grattis till alla vinnare, från oss på Film Stockholm AB!